wtorek, 30 lipca 2013
Kluski śląskie
Kluski śląskie nie wiem jak wam ale mi bardzo smakują.
A przepis na nie dostałam od mojej cioci, która mieszka na Śląsku.
Dzięki ciociu :-)
Jest to tradycyjna potrawa śląska podawana najczęściej z mięsem i surówką.
Może to być gulasz, o którym wspominałam w poprzednim poście lub schabowy.
Składniki:
2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
łyżka masła
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu lekko studzimy.
Mielimy w maszynce razem z masłem zmielone najlepiej włożyć do garnka,
w którym były gotowane.
Wyrównujemy masę ziemniaczaną do jednej wysokości, wyciągamy na chwilę
1/4 tej masy i w to brakujące miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak
aby zrównała się ze zmielonymi ziemniakami.
Teraz możemy wrzucić pozostałe składniki i odłożoną na bok 1/4
zmielonych ziemniaków. Wyrabiamy całość ręką aby uzyskać jednolitą masę.
Teraz nastawiamy w szerokim garnku wodę do ugotowania klusek,
oczywiście solimy ją. Z wyrobionej masy ziemniaczanej formujemy kulki,
w których palcem robimy dołek ( dziurkę ).
Tak przygotowane kule gotujemy we wrzątku ok 2 min aż wypłynął na wierzch.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko aby odsączyć z wody.
Układamy w misce tak aby każdy mógł sobie nałożyć ile chce, do tego
mięsko, surówka z modrej kapusty mmmm pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz