wtorek, 30 lipca 2013

Kluski śląskie


Kluski śląskie nie wiem jak wam ale mi bardzo smakują. 

A przepis na nie dostałam od mojej cioci, która mieszka na Śląsku.

Dzięki ciociu :-)

Jest to tradycyjna potrawa śląska podawana najczęściej z mięsem i surówką.

Może to być gulasz, o którym wspominałam w poprzednim poście lub schabowy.


Składniki:

2 kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

2 jajka

łyżka masła


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu lekko studzimy.

Mielimy w maszynce razem z masłem zmielone najlepiej włożyć do garnka,

 w którym były gotowane. 


Wyrównujemy masę ziemniaczaną do jednej wysokości, wyciągamy na chwilę

1/4 tej masy i w to brakujące miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak

aby zrównała się ze zmielonymi ziemniakami.


Teraz możemy wrzucić pozostałe składniki i odłożoną na bok 1/4 

zmielonych ziemniaków. Wyrabiamy całość ręką aby uzyskać jednolitą masę.


Teraz nastawiamy w szerokim garnku wodę do ugotowania klusek,

oczywiście solimy ją. Z wyrobionej masy ziemniaczanej formujemy kulki,

w których palcem robimy dołek ( dziurkę ).


Tak przygotowane kule gotujemy we wrzątku ok 2 min aż wypłynął na wierzch.

Wyjmujemy łyżką cedzakową na sitko aby odsączyć z wody. 

Układamy w misce tak aby każdy mógł sobie nałożyć ile chce, do tego 

mięsko, surówka z modrej kapusty mmmm pycha!




Brak komentarzy: