czwartek, 3 października 2013

Zupa krem z dyni


Pomarańczowa królowa jesieni to oczywiście dynia. Sezon na dynię uważam za otwarty!

Wspaniała sycąca zupa/krem z dyni to od ubiegłego roku Nr 1 w mojej kuchni

mam nadzieję, że od dziś również u Was.


A zaczęło się od tego, że Roman czyli mój ślubny posiał w ubiegłym roku na działce

dynię. Miała być tylko na pestki ale jak się okazało można wykorzystać i resztę.

Nic nie może się przecież zmarnować a że nam zupa posmakowała, to na zasadzie

podaj dalej przekazuję Wam przepis. Próbujcie, delektujcie się i modyfikujcie wedle 

własnych kubków smakowych.


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  •  ok 4cm świeżego imbiru
  • 2 ziemniaki
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • szczypta ostrej papryki lub kawałek chili
  • sól do smaku
  • do podania dla kontrastu trochę zielonego groszku
  • grzanki usmażone na suchej patelni lub groszek ptysiowy

 
Gotujemy wywar z warzyw, dynię myjemy i obieramy, wydrążamy łyżką lub ręką gniazda 

nasienne i dzielimy na mniejsze części. Najpierw paski a potem dużą kostkę.

Wrzucamy ją do naszego wywaru i gotujemy do momentu aż zacznie się rozdzielać

na mniejsze kawałki. Na koniec dodajemy czosnek lekko rozgnieciony oraz doprawiamy

do smaku przyprawami papryką, gałką, solą. Potem całość rozdrabniamy blenderem

tak aby powstała zupa/krem. Zupa szybka bo gotuje się ok 40 min, łatwa i smaczna.





Brak komentarzy: