poniedziałek, 7 października 2013

Ryż z warzywami na patelni


Ryż z warzywami na patelni to jedno z szybszych do przygotowania dań.

Wegetarianie mogą przyrządzić wersję bez mięsa a miłośnicy mięsa np.

z filetem z kurczaka. Bardzo lubię ryż i różne wariacje na jego temat a najlepsze risotto

do tej pory jadłam w greckiej knajpce we Frankfurcie nad Menem.

Na pewno tego nie powtórzę bo nie znam przepisu ale smakowało mi bardzo.



Składniki:

  • 1 szklanka lub 2 saszetki ryżu 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 0,5 kg warzyw mrożonych
  • sól i pieprz do smaku
  • curry


Ryż gotujemy wrzucając go do gotującej się osolonej wody przez ok 15 min.

Jeżeli gotujecie ryż kupiony luzem, pamiętajcie że na jedną objętość ryżu dajemy

dwie objętości wody.


Ugotowany ryż odcedzamy na sitku, fileta myjemy i kroimy go w kostkę.

Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone mięso. Nie dodajemy oleju

ma być podduszone w sosie własnym.


 Obracamy go z każdej strony aż zrobi się białe, posypujemy solą, pieprzem i curry.

Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i na tej samej patelni dusimy 

nasze warzywa ok 10 min do momentu rozmrożenia.


Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane mięso oraz ryż, wszystko razem

mieszamy można w trakcie podsmażania podlać przegotowaną wodą aby całość

nie przywarła do patelni. 







Brak komentarzy: