Ryż z warzywami na patelni to jedno z szybszych do przygotowania dań.
Wegetarianie mogą przyrządzić wersję bez mięsa a miłośnicy mięsa np.
z filetem z kurczaka. Bardzo lubię ryż i różne wariacje na jego temat a najlepsze risotto
do tej pory jadłam w greckiej knajpce we Frankfurcie nad Menem.
Na pewno tego nie powtórzę bo nie znam przepisu ale smakowało mi bardzo.
Składniki:
- 1 szklanka lub 2 saszetki ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 kg warzyw mrożonych
- sól i pieprz do smaku
- curry
Ryż gotujemy wrzucając go do gotującej się osolonej wody przez ok 15 min.
Jeżeli gotujecie ryż kupiony luzem, pamiętajcie że na jedną objętość ryżu dajemy
dwie objętości wody.
Ugotowany ryż odcedzamy na sitku, fileta myjemy i kroimy go w kostkę.
Następnie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone mięso. Nie dodajemy oleju
ma być podduszone w sosie własnym.
Obracamy go z każdej strony aż zrobi się białe, posypujemy solą, pieprzem i curry.
Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i na tej samej patelni dusimy
nasze warzywa ok 10 min do momentu rozmrożenia.
Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane mięso oraz ryż, wszystko razem
mieszamy można w trakcie podsmażania podlać przegotowaną wodą aby całość
nie przywarła do patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz