Sałatki

Sałatka z sosem Catalina przepis Milta i Sandy 


 
Pyszna sałatka generalnie dla tych którzy się odchudzają. 
Ale sałata nie jest tutaj tak ważna jak dressing Catalina, który najlepiej zrobić
dzień wcześniej żeby się "przegryzł". Podane składniki są dla dwóch osób.

Składniki do dressingu
  •  180 ml cukru
  • 235 ml oleju
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 80 ml pikantnego ketchupu
  • 120 ml białego octu
  • 1 starta cebula
  • 2 ząbki startego czosnku
  • szczypta soli
Całość wymieszać aż składniki połączą się.
Do sałatki potrzebna będzie sałata lodowa, surowy szpinak
może być szpinak baby, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 pomidory,
ser feta. Sałatę rwiemy na drobne kawałki podobnie szpinak.
Jajka i pomidory kroimy w ćwiartki a ser w kostkę, całość
polewamy naszym dressingiem. Pychota! 
Już po tygodniu efekt gwarantowany nawet przy leniwym trawieniu!


Sałatka *GYROS*

Składniki:
  • kapusta pekińska
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cebule 
  • puszka kukurydzy
  • 6 ogórków kiszonych
  • przyprawa kebab-gyros
  • 4 ząbki czosnku
  • słoik majonezu (500ml)
  • ketchup
Wykonanie:
Z kapusty pekińskiej odrzucić brzydkie, chore liście przekroić ją
na cztery części i cienko poszatkować. Filety umyć przekroić wzdłuż na pół
a następnie w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, obsypać przyprawą 
kebab-gyros i podsmażyć ale tylko do momentu aż zrobi się białe wtedy wyłączamy.
Cebulę pokroić w piórka, ogórki przekrawamy wzdłuż na pół a następnie 
w cienkie plasterki. Majonez mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Układamy warstwami: kapustę, cebulę, ogórki, kukurydzę i fileta to polewamy
po wierzchu majonezem z czosnkiem i ketchupem, potem kolejna warstwa
i znowu polewamy. Tak aż do wyczerpania składników. Całość mieszamy dopiero
przed samym podaniem.
Smacznego!


Sałatka z pora


Składniki:
  • 4 szt pora
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kukurydza
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 10 sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach
  • 4 ogórki kiszone
  • majonez
Wykonanie:
Z pora wykorzystujemy tylko jego białą część, resztę odcinamy.
Kroimy go wzdłuż na pół,myjemy dokładnie każdy listek osobno
i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy cienko w piórka jak cebulkę,
solimy i odstawiamy na kilka godzin. Pozostałe składniki kroimy w kostkę
mieszamy z porami i doprawiamy majonezem.
Smacznego!
 


Sałatka z brokuła z pomidorkami koktajlowymi




Składniki:


  • 1 brokuł
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie roszponki lub rukoli
  • 1 opakowanie sera Favita
  • 1 papryka czerwona
  • kukurydza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa i sok z połówki cytryny do zrobienia sosu winegret

Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i bardzo krótko gotujemy w osolonej wodzie.
Po około 5 minutach od zagotowania odcedzamy.
 Pomidorki myjemy i kroimy na pół, cebulę kroimy w piórka, 
paprykę po wydrążeniu nasion kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy
przez praskę, roszponkę lub rukolę jeżeli ma korzonki to je obrywamy.
Ser Favita kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy rękoma
w dość dużym naczyniu. Ser jest dość słony więc nie trzeba już solić,
natomiast czosnek i cebula nadadzą naszej sałatce charakteru.
Przed samym podaniem polewamy całość sosem winegret,
którego wykonanie znajdziecie tu http://zupa-romana.blogspot.com/




Sałatka makaronowa



Składniki:

  • makaron mini muszelki Lubella
  • majonez kielecki 500 ml
  • 2 ogórki szklarniowe nie za duże
  • kukurydza w puszce
  • 3 filety z kurczaka 

Wykonanie:


Filety kilka godzin przed wykonaniem sałatki obsypujemy vegetą i odstawiamy
do lodówki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był lekko twardy.

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, fileta również kroimy w kostkę i smażymy 
na suchej patelni aż zrobi się biały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy 
dodając majonez i odsączoną kukurydzę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem.

Brak komentarzy: