Koktajl z kiwi i brzoskwiń
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń
- 6 kiwi
Wszystkie brzoskwinie razem z sokiem wrzucamy do wysokiego naczynia,
możemy je pokroić na mniejsze części. Kiwi obieramy ze skórki i również
kroimy w ćwiartki, talarki cokolwiek nam przyjdzie do głowy.
Całość miksujemy blenderem i gotowe.
Niesamowity i wspaniały smak. A ten kolor...można powiedzieć,
że przywołujemy wiosnę!
Jarmużowe smoothie
Bardzo modny ostatnio i bardzo niedoceniany jarmuż, posiada bardzo wiele
odżywczych właściwości. Trzeba o tym warzywie pisać ale przede wszystkim jeść.
Pierwszy raz w tym roku posiałam na działce to warzywo bardziej z ciekawości.
Potem zaczęłam szukać przepisów bo nie wiedziałam co z tym zrobić. Czy wolno go poddawać obróbce na gorąco czy nie i tu miłe zaskoczenie, w internecie zatrzęsienie przepisów.
Dowiedziałam się, że można go dusić, smażyć, gotować a nawet piec i podawać jak chipsy
ale też jeść na surowo. Dziś w wersji właśnie na surowo.
Najważniejsza informacja: jarmuż zbieramy po przymrozkach.
W ten sposób pozbywamy się jego goryczki.
Wiem, wygląda nieciekawie ale smakuje super.
A smak zależy od tego jakie owoce lubimy i jakie mamy aktualnie w domu.
Moja porcja dla 3 osób to:
- 6 dużych liści jarmużu
- 3 jabłka
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna
Liście jarmużu myjemy i odrywamy drobne kawałki od łykowatej łodygi.
Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki.
Pomarańcze myjemy i obieramy ze skóry jak grapefruita.
Cytrynę rolujemy, kroimy na pół i wyciskamy sok.
Do wysokiego naczynia wlewamy i wkładamy wszystkie składniki
oprócz jarmużu.
Całość miksujemy blenderem po trochu dodając jarmuż aż uzyskamy
odpowiednią konsystencję (u mnie gęsta papka).
Na zdrowie!
Koktajl truskawkowy
- 1/2 kg truskawek
- 4 łyżeczki cukru
Truskawki myjemy obieramy z szypułek, miksujemy blenderem.
Słodzimy do smaku i mieszamy aż się rozpuści.
W wersji "na bogato" możecie zaszaleć i dodać kilka łyżek
śmietany 18%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz