środa, 17 lipca 2013

Kotlety mielone

Kotlety Mielone 

Mielone to najszybsze danie mięsne do przygotowania. Składniki na 4 osoby, obiad na dwa dni.

Ok 60 dkg mięsa (najlepiej karczku)

1/2 cebuli

1 jajko

majeranek

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu 

1/2 szklanki bułki tartej lub 1/2 czerstwej bułki

bułka tarta do obtoczenia kotletów (pulpetów)

olej do smażenia 



















Jeżeli mamy bułkę czerstwą to musimy ją najpierw namoczyć w ciepłej przegotowanej 

wodzie aby zmiękła. Potem odciskamy ją w rękach z jej nadmiaru.



Mięso najlepiej kupić zmielone a jeśli nie to mielimy je w maszynce razem z cebulą i bułką.

Jeżeli jest to bułka tarta to tylko moczymy (wlewamy tyle wody ile bułka jest w stanie jej 

wchłonąć a nadmiar odciskamy) i dodajemy do zmielonego mięsa. Czosnek 

wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, majeranek. Wszystkie składniki mieszamy 

dokładnie ręką. Z tak przygotowanego mięsa możemy zrobić kotlety mielone lub pulpety.



















Kotlety formujemy w serduszka, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzanej 

patelni z olejem. Smażymy na średnim ogniu, żeby usmażyły się w środku.

Jak sprawdzić czy są usmażone? Bardzo prosto: wystarczy nakłuć kotleta wykałaczką lub 

widelcem, jeżeli ze środka wypływa przezroczysty sosik to gotowe, a jeśli krwista substancja to 

jeszcze smażymy. Ja smażę dwa razy na jednej stronie i to z reguły wystarcza.


Podajemy z młodymi ziemniakami, do tego koperek i mizeria. Mmm pycha!





 

Pulpety formujemy w kulki, obtaczamy w bułce i również smażymy.

Do ugotowania pulpetów potrzebny nam garnek z wodą ok 3l, do którego wrzucamy liść 

laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Wywar lekko solimy, obsmażone na złocisty kolor 

z dwóch stron pulpety wrzucamy do wrzącego wywaru. 



Po ok 15 minutach podprawiamy śmietaną z mąką. Na dwie łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki, 

mieszamy aby nie było grudek, hartujemy dodając gorącego wywaru dalej energicznie 

mieszamy. Następnie wlewamy do sosu. 


Jeśli grudki pojawią się mimo wszystko nie przejmuj się, wyłów je po prostu sitkiem.

Na końcu dodaj koperek lub natkę pietruszki.



















                                                            Smacznego!



Brak komentarzy: