Mielone to najszybsze danie mięsne do przygotowania. Składniki na 4 osoby, obiad na dwa dni.
Ok 60 dkg mięsa (najlepiej karczku)
1/2 cebuli
1 jajko
majeranek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki bułki tartej lub 1/2 czerstwej bułki
bułka tarta do obtoczenia kotletów (pulpetów)
olej do smażenia
Jeżeli mamy bułkę czerstwą to musimy ją najpierw namoczyć w ciepłej przegotowanej
wodzie aby zmiękła. Potem odciskamy ją w rękach z jej nadmiaru.
Mięso najlepiej kupić zmielone a jeśli nie to mielimy je w maszynce razem z cebulą i bułką.
Jeżeli jest to bułka tarta to tylko moczymy (wlewamy tyle wody ile bułka jest w stanie jej
wchłonąć a nadmiar odciskamy) i dodajemy do zmielonego mięsa. Czosnek
wyciskamy przez praskę, dodajemy sól, pieprz, majeranek. Wszystkie składniki mieszamy
dokładnie ręką. Z tak przygotowanego mięsa możemy zrobić kotlety mielone lub pulpety.
Kotlety formujemy w serduszka, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzanej
patelni z olejem. Smażymy na średnim ogniu, żeby usmażyły się w środku.
Jak sprawdzić czy są usmażone? Bardzo prosto: wystarczy nakłuć kotleta wykałaczką lub
widelcem, jeżeli ze środka wypływa przezroczysty sosik to gotowe, a jeśli krwista substancja to
jeszcze smażymy. Ja smażę dwa razy na jednej stronie i to z reguły wystarcza.
Podajemy z młodymi ziemniakami, do tego koperek i mizeria. Mmm pycha!
Pulpety formujemy w kulki, obtaczamy w bułce i również smażymy.
Do ugotowania pulpetów potrzebny nam garnek z wodą ok 3l, do którego wrzucamy liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Wywar lekko solimy, obsmażone na złocisty kolor
z dwóch stron pulpety wrzucamy do wrzącego wywaru.
Po ok 15 minutach podprawiamy śmietaną z mąką. Na dwie łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki,
mieszamy aby nie było grudek, hartujemy dodając gorącego wywaru dalej energicznie
mieszamy. Następnie wlewamy do sosu.
Jeśli grudki pojawią się mimo wszystko nie przejmuj się, wyłów je po prostu sitkiem.
Na końcu dodaj koperek lub natkę pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz