środa, 24 lipca 2013
Kalafiorowa
Ponieważ jest sezon na świeże warzywa, nie marnujmy czasu i wykorzystajmy je.
Zupa kalafiorowa smaczna i zdrowa (tak mi się zrymowało).
Składniki:
kość schabowa lub inna
2 marchewki
2 pietruszki
4 do 5 ziemniaków
1 mały kalafior
śmietana do podprawienia
Zaczynamy od nastawienia kości np schabowej lub innej w garnku o pojemności ok 4l.
Sparzamy kalafiora żeby w trakcie gotowania nie wyskoczyła nam jakaś niespodzianka.
Jarzynki obieramy, płuczemy i kroimy. Ziemniaki w kostkę a marchewkę i pietruszkę
w talarki przekrojone na pół. Kalafiora dzielimy na różyczki takiej wielkości jak nam odpowiada.
Kiedy wywar zacznie się gotować przykręcamy gaz i solimy 1 łyżką soli.
Zbieramy szumowiny i wrzucamy przygotowane jarzynki.
Całość gotujemy do miękkości czyli ok 15 do 20 minut. Podprawiamy śmietaną
lub śmietaną z mąką jeżeli ktoś lubi gęste zupy. Pamiętajcie o zahartowaniu śmietany,
żeby śmietana nie zważyła się w zupie dolewamy do niej po trochu gorącego wywaru
szybko mieszając lub roztrzepując mątewką. Wlewamy do zupy, doprowadzamy
do momentu wrzenia i wyłączamy. Zupa jest gotowa - Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz