środa, 24 lipca 2013

Kalafiorowa




Ponieważ jest sezon na świeże warzywa, nie marnujmy czasu i wykorzystajmy je.

Zupa kalafiorowa smaczna i zdrowa (tak mi się zrymowało).


Składniki:

kość schabowa lub inna

2 marchewki

2 pietruszki

4 do 5 ziemniaków

1 mały kalafior

śmietana do podprawienia


Zaczynamy od nastawienia kości np schabowej lub innej w garnku o pojemności ok 4l.


Sparzamy kalafiora żeby w trakcie gotowania nie wyskoczyła nam jakaś niespodzianka.


Jarzynki obieramy, płuczemy i kroimy. Ziemniaki w kostkę a marchewkę i pietruszkę

w talarki przekrojone na pół. Kalafiora dzielimy na różyczki takiej wielkości jak nam odpowiada.


Kiedy wywar zacznie się gotować przykręcamy gaz i solimy 1 łyżką soli. 

Zbieramy szumowiny i wrzucamy przygotowane jarzynki.






Całość gotujemy do miękkości czyli ok 15 do 20 minut. Podprawiamy śmietaną

lub śmietaną z mąką jeżeli ktoś lubi gęste zupy. Pamiętajcie o zahartowaniu śmietany,

żeby śmietana nie zważyła się w zupie dolewamy do niej po trochu gorącego wywaru

szybko mieszając lub roztrzepując mątewką. Wlewamy do zupy, doprowadzamy 

do momentu wrzenia i wyłączamy. Zupa jest gotowa - Smacznego!




Brak komentarzy: