Cześć
Dzisiaj napiszę jak zrobić krupnik. Podstawa każdej zupy jest taka sama, czyli mięso, kość schabowa lub skrzydełka, na których ugotujemy zupę i włoszczyzna.
2 marchewki
1 pietruszka
4 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki kaszy jęczmiennej
2-3 ząbki czosnku
kawałek selera
zamiast kości wrzuciłam dwa skrzydełka z kurczaka
koperek do smaku
3l wody
Wodę ze skrzydełkami zagotować, gdy zacznie wrzeć solimy 1 łyżeczką soli i zbieramy szumowiny. Obrane i opłukane jarzyny ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Przykręcamy gaz aby gotujący wywar był klarowny, wrzucamy startą marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki i kaszę.Wszystko gotujemy do miękkości czyli około 15 do 20 minut. Rozgnieciony dłonią czosnek dodajemy na samym końcu ok 10 min przed końcem gotowania.
Zupa jest gotowa kiedy ziemniaki są miękkie.Doprawiamy do smaku koperkiem. Maga i pieprz również wskazana.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz