Jogurtowiec z jagodami
Przepis wg Polcia21
Składniki
Na tortownicę 24cm
1 opakowanie biszkoptów podłużnych lub okragłych
1 szklanka jagód
4 łyżeczki żelatyny
3 kubki jogurtu greckiego po 400 g
5 łyżek cukru pudru (wg mnie za mało)
100 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia.
Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu i wymieszać.
Dodać ostudzoną żelatynę małym strumieniem i zmiksować. Całość wylać
na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała.
Galaretka jagodowa:
1 szklanka jagód
1/2 szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
50 ml gorącej wody
Jagody zmiksować z cukrem, wodą (1/2 szkl) i sokiem z cytryny na mus.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić i wlać do musu z jagód.
Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki by stężała.
Można dodać bitą śmietanę:)
Ucierane ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/2 szkl. mąki
1 kefir 400ml
125 ml roztopionej margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
piekłam na blasze 36x25 ale wg mnie za duża
Wykonanie:
Truskawki umyć, wyszypułkować, osuszyć i przekroić na pół. Mąkę przesiać i wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce
mąkę. Po trochu wlewać margarynę i kefir. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem
do pieczenia i układamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180* ok 45 min.
Sernik na zimno
Przepis wg Polcia21
Składniki
Na tortownicę 24cm
1 opakowanie biszkoptów podłużnych lub okragłych
1 szklanka jagód
4 łyżeczki żelatyny
3 kubki jogurtu greckiego po 400 g
5 łyżek cukru pudru (wg mnie za mało)
100 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia.
Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu i wymieszać.
Dodać ostudzoną żelatynę małym strumieniem i zmiksować. Całość wylać
na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała.
Galaretka jagodowa:
1 szklanka jagód
1/2 szklanki wody
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
sok z cytryny
50 ml gorącej wody
Jagody zmiksować z cukrem, wodą (1/2 szkl) i sokiem z cytryny na mus.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić i wlać do musu z jagód.
Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki by stężała.
Można dodać bitą śmietanę:)
Ucierane ciasto z truskawkami
Składniki:
2 i 1/2 szkl. mąki
1 kefir 400ml
125 ml roztopionej margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
piekłam na blasze 36x25 ale wg mnie za duża
Wykonanie:
Truskawki umyć, wyszypułkować, osuszyć i przekroić na pół. Mąkę przesiać i wymieszać
z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce
mąkę. Po trochu wlewać margarynę i kefir. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem
do pieczenia i układamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180* ok 45 min.
Sernik na zimno
Składniki:
80dkg dobrego sera
80dkg lub dwa opakowania serka
homogenizowanego o smaku waniliowym
1 kg truskawek
3/4 szkl. cukru pudru
5 łyżek żelatyny spożywczej
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
Porcja na tortownicę o średnicy 28cm
Wykonanie:
Ser zmielić w maszynce, truskawki opłukać i obrać z szypułek. 1/2 kg truskawek zmiksować
a resztę odłożyć do dekoracji. Zmielony ser utrzeć z cukrem pudrem po trochu dodając
a resztę odłożyć do dekoracji. Zmielony ser utrzeć z cukrem pudrem po trochu dodając
serek waniliowy. Po połączeniu serów podzielić masę na dwie części, do jednej dodać
zmiksowane truskawki. Rozpuścić 2 i1/2 łyżki żelatyny w 5 łyżkach przegotowane
j
zmiksowane truskawki. Rozpuścić 2 i1/2 łyżki żelatyny w 5 łyżkach przegotowane
j
wody i dodać do tej części sera bez truskawek. Tortownicę wyłożyć biszkoptami a na nie
położyć masę bez truskawek, wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozpuścić 2 i 1/2
łyżki żelatyny w tej samej ilości wody i dodać do sera z truskawkami. Masę wyłożyć na
część białą, ułożyć na niej truskawki. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach
przegotowanej wody, ostudzić i zalać nimi ułożone truskawki. Nie bójcie się że Wam braknie
galaretki, truskawki lepiej wyglądają jak są takie polakierowane.
położyć masę bez truskawek, wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozpuścić 2 i 1/2
łyżki żelatyny w tej samej ilości wody i dodać do sera z truskawkami. Masę wyłożyć na
część białą, ułożyć na niej truskawki. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach
przegotowanej wody, ostudzić i zalać nimi ułożone truskawki. Nie bójcie się że Wam braknie
galaretki, truskawki lepiej wyglądają jak są takie polakierowane.
Brownie
Dzień babci musi być słodki chyba każdy się ze mną zgodzi?
Pomyślałam o Brownie bo tak wszyscy zachwalają a w końcu miałam okazję
spróbować u koleżanki tego specjału i bardzo mi posmakowało.
Czas przygotowania: 20 min
Forma: 25x36
Składniki:
-
3 tabliczki gorzkiej czekolady
200 g masła
6 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szkl. cukru kryształ
Wykonanie
W garnku należy zagotować wodę, na wierzch kładziemy metalową
miskę i wrzucamy do niej masło i czekoladę. Mieszamy chwilę aż do
rozpuszczenia i połączenia składników.
Do drugiej miski wrzucamy całe jajka, cukier i miksujemy do uzyskania
jednolitej puszystej masy jajecznej czyli kogla mogla.
Mąkę przesiewamy i nie miksujemy tylko mieszamy łyżką aż znikną grudki mąki.
Do tego wlewamy wcześniej roztopioną czekoladę i masło.
Wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok 25 do 30 min.
Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne tylko wierzch powinien być suchy.
Ja podałam z lodami waniliowymi-polecam!
Pyszna babka od Ani W.
3/4 szkl. cukru kryształ
6 jajek
2 szkl. mąki
6 łyżek oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę z cukrem utrzeć do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do utartej margaryny dodajemy po 1 jajku, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę oleju wszystko ucieramy
aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą wlewamy do
formy a do drugiej dodajemy kakao i wylewamy na wierzch jasnego ciasta.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
1kg sera białego
kostka dobrego masła
250 ml śmietany kremówki
ziarnka z 1 laski wanilii
5 zółtek
3/4 szkl cukru
bakalie
Wykonanie:
Ser zmielić w maszynce, żółtka wrzucamy do niskiego garnka, dodajemy cukier
i podgrzewamy aż się rozpuści. Radzę jednak zrobić to na parze bo cukier lubi się przypalić.
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy smietankę i nadal podgrzewamy ale nie gotujemy.
Do ciepłej masy dodajemy masło, wanilię przecinamy wzdłuż na pół i dodajemy
do pozostałych składników dokładnie mieszając. Bakalie wsypujemy na sitko i przelewamy
wrzącą wodą dodajemy do masy serowej. Tak przygotowaną całość przekładamy do
durszlaka wyłożonego gazą pod spód stawiamy talerz i wstawiamy do lodówki
na kilka godzin. Pychota!
Lody waniliowe
To jest tajny przepis mojej mamy, moje dzieci nie pozwalają mi go zdradzać ale moim
zdaniem tym co dobre trzeba się dzielić:)
Porcja na 3 osoby.
Składniki:
1/2 l mleka
1/2 opakowania budyniu waniliowego (tego na 1/2 l mleka)
cukier waniliowy
3 żółtka
3/4 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Z pozostałych składników ugotować budyń. Gorący budyń dodajemy
do utartych żółtek i połączyć w jednolitą całość.
Tak przygotowaną masę wkładamy do pucharków lub szklanek i wstawiamy do
zamrażalnika na 12 godzin.
zamrażalnika na 12 godzin.
4 jajka
3/4 szkl cukru kryształ
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu, wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiać obie mąki i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wymieszane dodawać do utartych jajek po jednej łyżce cały czas miksując.
Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, miksować aż masa dokładnie się połączy.
Foremkę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Przelać ciasto do foremki wyrównać powierzchnię i włożyć do piekarnika.
Piec ok 1,5 godziny do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Torcik "Cudeńko"
Ciasto jasne:
4 jajka1,5 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno dodawać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
Po wystudzeniu nasączyć galaretką rozpuszczoną w szklance wody.
Ciasto ciemne:
Masa:
1 l mleka
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
Po wystudzeniu nasączyć galaretką rozpuszczoną w szklance wody.
Ciasto ciemne:
Tak samo jak jasne tylko ubrać 2 łyżki mąki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao.
Masa:
1 l mleka
1 szkl. cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 kostki masła
sok z jednej cytryny
starta gorzka czekolada
Wykonanie masy:
Z 1 litra mleka odlać szklankę, rozprowadzić w niej mąkę i żółtka.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego mleka wlać rozprowadzoną masę i ugotować, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć dodając wystudzony budyń. Całość podzielić na trzy części.
Do jednej dodajemy startą gorzką czekoladę, do drugiej wyciśnięty sok z cytryny,
trzecia masa bez dodatków.
Wykonanie tortu:
Spód stanowi jasny biszkopt, na którym należy rozsmarować krem z czekoladą.
W ciemnym cieście literatką wyciąć otwory, krążki ciemnego ciasta ułożyć na
czekoladowym kremie a pomiędzy nimi pokrojone brzoskwinie z puszki.
Rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody 2 galaretki agrestowe i zalać nimi
całość do poziomu krążków. Odstawić do ostudzenia.
Następnie wyłożyć krem bez dodatków i przykryć ciemnym biszkoptem
z dziurkami. W każdą dziurkę włożyć po kilka winogron i zalać 2 galaretkami
wiśniowymi rozpuszczonymi w 2 szklankach gorącej wody. Odstawić do stężenia.
Wierzch i boki wykończyć masą cytrynową. W dzień podania na stół wierzch
posypać MNM-sami a boki przybrać rurkami.
Składniki:
1 kg i 1 szklanka mąki
10 dkg drożdży
1/2 l ciepłego mleka
1/2 szkl. cukru
1 kostka roztopionego masła
5 jajek
różana marmolada ok 500 g
2l oleju do smażenia
2x 50ml spirytusu
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i soli, odstawić żeby się rozpuściły.
Jajka z cukrem ubić robotem na najwyższych obrotach. Potem dodawać
na zmianę mąkę, mleko i margarynę ale wyrabiać dalej ręką aż pokażą się
pęcherzyki powietrza a masa będzie jednolita. Odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia, po czym rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nadziać
różaną marmoladą, skleić i gdy wyrosną smażyć w głębokim tłuszczu.
Z takiej porcji wyszło mi 35 pączków. Smacznego!
Oponki
Oponki
Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kg sera
3 jajka
3/4 szkl. cukru
4 łyzki śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
olej do głębokiego smażenia
Ser zmielić w maszynce, na stolnicy przesiać mąkę zrobić zagłębienie i dodać pozostałe
składniki. Całość zagnieść, rozwałkować dość grubo (na ok 1,5 cm) w razie gdyby ciasto
za bardzo kleiło się do rąk podsypywać mąką. Szklanką wykrawamy krążki a środek
wykrawamy kieliszkiem. W garnku nastawiamy olej, kiedy będzie odpowiednio rozgrzany
(tzn. kiedy nasze oponki będą po wrzuceniu wypływały na wierzch) smażymy na złoty kolor
z obu stron. Wyciągamy do miski wyłożonej serwetkami papierowymi żeby odsączyć
z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do ozdobnego naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
składniki. Całość zagnieść, rozwałkować dość grubo (na ok 1,5 cm) w razie gdyby ciasto
za bardzo kleiło się do rąk podsypywać mąką. Szklanką wykrawamy krążki a środek
wykrawamy kieliszkiem. W garnku nastawiamy olej, kiedy będzie odpowiednio rozgrzany
(tzn. kiedy nasze oponki będą po wrzuceniu wypływały na wierzch) smażymy na złoty kolor
z obu stron. Wyciągamy do miski wyłożonej serwetkami papierowymi żeby odsączyć
z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do ozdobnego naczynia i posypujemy cukrem pudrem.
Piernik z kwaśnego mleka
Składniki:
- 2 szklanki kefiru
- 1/2 szkl. oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szkl. mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- bakalie
mokrych, następnie dodajemy składniki suche uprzednio wymieszane.
Wąską, długą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy ok. 50min w temperaturze 180 stopni.
Faworki (chrust) i róże karnawałowe
Zastanawiałam się ostatnio co upiec brownie czy faworki?
Wygrały faworki i róże karnawałowe, na które przepis mam ze starej
Kuchni Polskiej z 1992 roku
Składniki:
Faworki (chrust) i róże karnawałowe
Zastanawiałam się ostatnio co upiec brownie czy faworki?
Wygrały faworki i róże karnawałowe, na które przepis mam ze starej
Kuchni Polskiej z 1992 roku
Składniki:
- 20 dkg mąki ja dałam więcej
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- sól
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- serwetki do osączania
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli i spirytus.
Wszystkie składniki zagnieść, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem.
Ciasto nie może przywierać do ręki ani do stolnicy, mąki podsypujemy bardzo
oszczędnie. Powinno mieć gęstość cista na pierogi. Wałkujemy partiami im cieniej tym lepiej.
Kroimy radełkiem lub nożem paski szerokości 3cm i długości 15cm.
Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na 4-5cm i przewinąć.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Róże wykrawamy literatką i kieliszkiem, na ciasto wykrojone
literatką kładziemy to wykrojone kieliszkiem i środek wgniatamy palcem.
Brzegi nacinamy nożem a po usmażeniu w zagłębienie nakładamy dżem.
Placek czeski (miodownik)
Składniki na ciasto:
1 margaryna
5 szklanek mąki
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
2 jajka
Wykonanie:
Mąkę przesiać dodać do niej sodę i margarynę, całość dokładnie posiekać
nożem. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe składniki, które mieszamy
rękami dotąd aż utworzą jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować
i piec każdą z osobna około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki na masę:
1/2 l mleka
1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej kieleckiej
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
Wykonanie:
Mleko zagotować z wsypać grysik i gotować około 5 minut.
Po ugotowaniu masę grysikową wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem
dodać wystudzony grysik, dodać 3 żółtka. Całość schłodzić w lodówce po czym
przełożyć upieczone placki. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę
czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Placek królewski siostry Leonilli pyszny!
Składniki na ciasto:
300g mąki
150g margaryny
100g cukru pudru
1 całe jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy cisto.
Dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwilę
do lodówki. Upiec dwa jednakowe placki. Upiec biszkopt z 5 jajek
na takiej samej blasze jak placki miodowe.
Składniki na krem:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 żółtko
1,5 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z 1/2l mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim mąkę i żółtko.
Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę
i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Tak przygotowana masą przekładamy
nasze placki w kolejności: placek miodowy, krem, biszkopt, krem, placek miodowy.
Oblać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
1/2 kostka margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Kakao wymieszać z mlekiem, margarynę rozpuścić z cukrem
i wlać do niej wymieszane kakao. Kiedy składniki się połączą
w jednolitą masę możemy nią polać placek. Posypka według uznania
mogą to być wiórka kokosowe lub kolorowe cukierki.
Tort na 18 urodziny Kasi
No cóż troszkę czasu już minęło odkąd piekę ciasta, ale takie okazje po prostu
mnie zmuszają do większego zaangażowania. A to jedna z ważniejszych uroczystości,
na które miałam przyjemność piec torta. I wierzcie mi nie ma lepszych tortów niż domowe,
żadna sztuczna masa marcepanowa nie zastąpi bitej śmietany czy masy budyniowej.
Składniki na jasny biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Schłodzone jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po jednej łyżce lekko mieszając. Tortownicę w moim przypadku fi 30 wykładamy pergaminem i przekładamy do niej nasze ciasto. A brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Składniki na ciemny biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanka mąki
2 płaskie łyżki cacao DecoMoreno
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Schłodzone jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cacao i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy po jednej łyżce lekko mieszając. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy w 180 stopniach.
Składniki na masę:
1 gorzka czekolada
3 galaretki agrestowe
3 galaretki wiśniowe
cytryna
2 kostki masła
2 duże opakowania budyniu waniliowego
1l mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1kg winogron
1 puszka brzoskwiń lub ananasa
Wykonanie masy:
Z 1litra mleka odlać 1 szklankę i kubku półlitrowym wymieszać z budyniem i mąką pszenną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, ugotować tak jak tradycyjny budyń i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce wystudzony budyń.
Krem podzielić na 3 części:
Krem podzielić na 3 części:
Do pierwszej dodać startą na tarce o grubych oczkach czekoladę (trochę odłożyć do posypania torta).
Do drugiej sok z jednej cytryny.
Trzecią zostawiamy bez dodatków.
3 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody,
podobnie 3 galaretki wiśniowe.
Przekładanie torta:
Spód stanowi jasny biszkopt, na którym należy rozsmarować krem z czekoladą.
W ciemnym cieście literatką wycinamy krążki, które układamy na czekoladowym
kremie. Pomiędzy krążkami układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy.
Całość zalewamy stężałą zieloną galaretką do poziomu krążków i odstawiamy do lodówki.
Następnie wykładamy krem bez dodatków i przykrywamy ciemnym biszkoptem z dziurkami.
W
każdą dziurkę wkładamy winogrona i zalewamy galaretką wiśniową,
odstawiamy do stężenia. Na wierzch wykładamy krem cytrynowy i posypujemy
startą czekoladą.
Wariacje ten tort przechodzi różne w zależności od upodobań.
Tort u góry ubrany jest bitą śmietaną i startą czekoladą.
1/2 litra śmietany 30% ubić z 1/2 szklanki cukru pudru i dodać ŚmietanFix
(tylko Delecta bo najlepszy) jest śnieżnobiały i ma dobrą konsystencję.
Był jeszcze taki na 85 urodziny mojej mamy
A taki na 5 urodziny mojego wnuka Damianka
2 komentarze:
zgadzam się w 100%. Nie ma to to jak tort własnej produkcji:) Podoba mi się pomysł z tym wycinaniem krążków:)
cieszę się bardzo:)
Prześlij komentarz