Ciasta i desery

Jogurtowiec z jagodami

Przepis wg Polcia21



Składniki

Na tortownicę 24cm

1 opakowanie biszkoptów podłużnych lub okragłych

1 szklanka jagód

4 łyżeczki żelatyny

3 kubki jogurtu greckiego po 400 g

5 łyżek cukru pudru (wg mnie za mało)

100 ml gorącej wody 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia.

Jagody zmiksować z cukrem pudrem, dodać do jogurtu i wymieszać.

Dodać ostudzoną żelatynę małym strumieniem i zmiksować. Całość wylać 

na tortownicę wyłożoną biszkoptami. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała.

Galaretka jagodowa:

1 szklanka jagód

1/2 szklanki wody

4 łyżki cukru pudru 

3 łyżeczki żelatyny

sok z cytryny

50 ml gorącej wody


Jagody zmiksować z cukrem, wodą (1/2 szkl) i sokiem z cytryny na mus.

Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić i wlać do musu z jagód.

Galaretkę wylać na zastygniętą masę i wstawić do lodówki by stężała.

Można dodać bitą śmietanę:)



Ucierane ciasto z truskawkami



Składniki:

2 i 1/2 szkl. mąki

1 kefir 400ml

125 ml roztopionej margaryny

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kg truskawek

piekłam na blasze 36x25 ale wg mnie za duża

Wykonanie:

Truskawki umyć, wyszypułkować, osuszyć i przekroić na pół. Mąkę przesiać i wymieszać

proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce 

mąkę. Po trochu wlewać margarynę i kefir. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem 

do pieczenia i układamy truskawki. Pieczemy w temperaturze 180* ok 45 min.








Sernik na zimno



Składniki:

80dkg dobrego sera

80dkg lub dwa opakowania serka

homogenizowanego o smaku waniliowym

1 kg truskawek

3/4 szkl. cukru pudru

5 łyżek żelatyny spożywczej

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

2 galaretki truskawkowe

Porcja na tortownicę o średnicy 28cm

Wykonanie:

Ser zmielić w maszynce, truskawki opłukać i obrać z szypułek. 1/2 kg truskawek zmiksować

 a resztę odłożyć do dekoracji. Zmielony ser utrzeć z cukrem pudrem po trochu dodając

serek waniliowy. Po połączeniu serów podzielić masę na dwie części, do jednej dodać

zmiksowane truskawki. Rozpuścić 2 i1/2 łyżki żelatyny w 5 łyżkach przegotowane
j
wody i dodać do tej części sera bez truskawek. Tortownicę wyłożyć biszkoptami a na nie

 położyć masę bez truskawek, wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozpuścić 2 i 1/2

łyżki żelatyny w tej samej ilości wody i dodać do sera z truskawkami. Masę wyłożyć na

część białą, ułożyć na niej truskawki. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach

przegotowanej wody, ostudzić i zalać nimi ułożone truskawki. Nie bójcie się że Wam braknie

galaretki, truskawki lepiej wyglądają jak są takie polakierowane.





Brownie




Dzień babci musi być słodki chyba każdy się ze mną zgodzi?

Pomyślałam o Brownie bo tak wszyscy zachwalają a w końcu miałam okazję

spróbować u koleżanki tego specjału i bardzo mi posmakowało.

Czas przygotowania: 20 min

Forma: 25x36

Składniki:
    3 tabliczki gorzkiej czekolady 
200 g masła

6 dużych jajek

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szkl. cukru kryształ



Wykonanie

W garnku należy zagotować wodę, na wierzch kładziemy metalową

miskę i wrzucamy do niej masło i czekoladę. Mieszamy chwilę aż do

rozpuszczenia i połączenia składników. 


Do drugiej miski wrzucamy całe jajka, cukier i miksujemy do uzyskania

jednolitej puszystej masy jajecznej czyli kogla mogla.

Mąkę przesiewamy i nie miksujemy tylko mieszamy łyżką aż znikną grudki mąki.

Do tego wlewamy wcześniej roztopioną czekoladę i masło.



Wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy  ok 25 do 30 min.

Ciasto w środku powinno być lekko wilgotne tylko wierzch powinien być suchy.

Ja podałam z lodami waniliowymi-polecam!

Smacznego! 

A to dla wszystkich babć i dziadków


  


Pyszna babka od Ani W.
 


Składniki:

1 kostka margaryny

3/4 szkl. cukru kryształ

6 jajek

2 szkl. mąki

 6 łyżek oleju

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: 
Margarynę z cukrem utrzeć do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do utartej margaryny dodajemy po 1 jajku, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę oleju wszystko ucieramy

aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą wlewamy do

formy a do drugiej dodajemy kakao i wylewamy na wierzch jasnego ciasta.

Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

 
Pascha wielkanocna


Składniki:

 gaza o wym 40x40 lub po prostu nowa pielucha

1kg sera białego

kostka dobrego masła

250 ml śmietany kremówki

ziarnka z 1 laski wanilii

5 zółtek

3/4 szkl cukru

bakalie
Wykonanie:

Ser zmielić w maszynce, żółtka wrzucamy do  niskiego garnka, dodajemy cukier 

i podgrzewamy aż się rozpuści. Radzę jednak zrobić to na parze bo cukier lubi się przypalić.

Kiedy cukier się rozpuści dodajemy smietankę i nadal podgrzewamy ale nie gotujemy.

 Do ciepłej masy dodajemy masło, wanilię przecinamy wzdłuż na pół i dodajemy

do pozostałych składników dokładnie mieszając. Bakalie wsypujemy na sitko i przelewamy

wrzącą wodą dodajemy do masy serowej. Tak przygotowaną całość przekładamy do
 
durszlaka wyłożonego gazą pod spód stawiamy talerz i wstawiamy do lodówki

na kilka godzin. Pychota!
 


Lody waniliowe



 To jest tajny przepis mojej mamy, moje dzieci nie pozwalają mi go zdradzać ale moim 

zdaniem tym co dobre trzeba się dzielić:)

Porcja na 3 osoby.

Składniki:

1/2 l mleka

1/2 opakowania budyniu waniliowego (tego na 1/2 l mleka)

 cukier waniliowy

3 żółtka

3/4 szkl. cukru pudru
Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

 Z pozostałych składników ugotować budyń. Gorący budyń dodajemy

 do utartych żółtek i połączyć w jednolitą całość. 

Tak przygotowaną masę wkładamy do pucharków lub szklanek i wstawiamy do

 zamrażalnika na 12 godzin.



Babka piaskowa



Składniki:

25 dkg margaryny

4 jajka

3/4 szkl cukru kryształ

1 szkl. mąki pszennej

3/4 szkl. maki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy
Wykonanie:

Margarynę rozpuścić na małym ogniu, wystudzić.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do miski przesiać obie mąki i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Wymieszane dodawać do utartych jajek po jednej łyżce cały czas miksując.

Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, miksować aż masa dokładnie się połączy.

Foremkę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. 

Przelać ciasto do foremki wyrównać powierzchnię i włożyć do piekarnika.

Piec ok 1,5 godziny do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.



Torcik "Cudeńko"


Ciasto jasne:

4 jajka

1,5 szkl. cukru

2 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Białka ubić na sztywno dodawać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.

Po wystudzeniu nasączyć galaretką rozpuszczoną w szklance wody.

 Ciasto ciemne:

Tak samo jak jasne tylko ubrać 2 łyżki mąki i dodać w to miejsce 2 łyżki kakao.



Masa:
  
1 l mleka 

1 szkl. cukru

2 żółtka

4 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 opakowanie cukru waniliowego

2 kostki masła

sok z jednej cytryny

starta gorzka czekolada

Wykonanie masy:

Z 1 litra mleka odlać szklankę, rozprowadzić w niej mąkę i żółtka.

Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gotującego mleka wlać rozprowadzoną masę i ugotować, odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć dodając wystudzony budyń. Całość podzielić na trzy części.

Do jednej dodajemy startą gorzką czekoladę, do drugiej wyciśnięty sok z cytryny,
trzecia masa bez dodatków.


Wykonanie tortu:

Spód stanowi jasny biszkopt, na którym należy rozsmarować krem z czekoladą.

W ciemnym cieście literatką wyciąć otwory, krążki ciemnego ciasta ułożyć na 

czekoladowym kremie a pomiędzy nimi pokrojone brzoskwinie z puszki.

Rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody 2 galaretki agrestowe i zalać nimi

całość do poziomu krążków. Odstawić do ostudzenia.

Następnie wyłożyć krem bez dodatków i przykryć ciemnym biszkoptem

 z dziurkami. W każdą dziurkę włożyć po kilka winogron i zalać 2 galaretkami
wiśniowymi rozpuszczonymi w 2 szklankach gorącej wody. Odstawić do stężenia.

Wierzch i boki wykończyć masą cytrynową. W dzień podania na stół wierzch

posypać MNM-sami a boki przybrać rurkami.



Pączki



Składniki:

1 kg i 1 szklanka mąki

10 dkg drożdży

1/2 l ciepłego mleka

1/2 szkl. cukru

1 kostka roztopionego masła

5 jajek

różana marmolada ok 500 g 

2l oleju do smażenia

2x 50ml spirytusu

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i soli, odstawić żeby się rozpuściły.

Jajka z cukrem ubić robotem na najwyższych obrotach. Potem dodawać
na zmianę mąkę, mleko i margarynę ale wyrabiać dalej ręką aż pokażą się 

pęcherzyki powietrza a masa będzie jednolita. Odstawić w ciepłe miejsce

do wyrośnięcia, po czym rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nadziać

różaną marmoladą, skleić i gdy wyrosną smażyć w głębokim tłuszczu.

Z takiej porcji wyszło mi 35 pączków. Smacznego!

 

Oponki


Składniki:

1/2 kg mąki

1/2 kg sera

3 jajka

3/4 szkl. cukru

4 łyzki śmietany

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka octu 

olej do głębokiego smażenia 

 Wykonanie:

Ser zmielić w maszynce, na stolnicy przesiać mąkę zrobić zagłębienie i dodać pozostałe 

składniki. Całość zagnieść, rozwałkować dość grubo (na ok 1,5 cm) w razie gdyby ciasto 

za bardzo kleiło się do rąk podsypywać mąką. Szklanką wykrawamy krążki a środek

 wykrawamy kieliszkiem. W garnku nastawiamy olej, kiedy będzie odpowiednio rozgrzany 

(tzn. kiedy nasze oponki będą po wrzuceniu wypływały na wierzch) smażymy na złoty kolor 

z obu stron. Wyciągamy do miski wyłożonej serwetkami papierowymi żeby odsączyć 

z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do ozdobnego naczynia i posypujemy cukrem pudrem. 




Piernik z kwaśnego mleka

Składniki:
  • 2 szklanki kefiru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu 
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • bakalie
Wszystkie składniki zmiksować robotem zaczynając od składników
mokrych, następnie dodajemy składniki suche uprzednio wymieszane.
Wąską, długą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy ok. 50min w temperaturze 180 stopni.




Faworki (chrust) i róże karnawałowe 

Zastanawiałam się ostatnio co upiec brownie czy faworki?
Wygrały faworki i róże karnawałowe, na które przepis mam ze starej 
Kuchni Polskiej z 1992 roku






















Składniki:
  • 20 dkg mąki ja dałam więcej
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • sól
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • serwetki do osączania
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli i spirytus.
Wszystkie składniki zagnieść, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem.
Ciasto nie może przywierać do ręki ani do stolnicy, mąki podsypujemy bardzo
oszczędnie. Powinno mieć gęstość cista na pierogi. Wałkujemy partiami im cieniej tym lepiej.
Kroimy radełkiem lub nożem paski szerokości 3cm i długości 15cm.
Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na 4-5cm i przewinąć. 
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Róże wykrawamy literatką i kieliszkiem, na ciasto wykrojone
literatką kładziemy to wykrojone kieliszkiem i środek wgniatamy palcem.
Brzegi nacinamy nożem a po usmażeniu w zagłębienie nakładamy dżem.

 

Placek czeski (miodownik) 



Składniki na ciasto:

1 margaryna
5 szklanek mąki
3/4 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu
2 jajka



Wykonanie:

Mąkę przesiać dodać do niej sodę i margarynę, całość dokładnie posiekać
nożem. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe składniki, które mieszamy
rękami dotąd aż utworzą jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować
i piec każdą z osobna około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Składniki na masę:

1/2 l mleka 
1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej kieleckiej
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru

3 żółtka

Wykonanie:

Mleko zagotować z wsypać grysik i gotować około 5 minut.
Po ugotowaniu masę grysikową wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem
dodać wystudzony grysik, dodać 3 żółtka. Całość schłodzić w lodówce po czym
przełożyć upieczone placki. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę
czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.




Placek królewski siostry Leonilli  pyszny!


Składniki na ciasto:
 
300g mąki

 150g margaryny
100g cukru pudru
1 całe jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy cisto.
Dla łatwiejszego wałkowania można ciasto włożyć na chwilę
do lodówki. Upiec dwa jednakowe placki. Upiec biszkopt z 5 jajek
na takiej samej blasze jak placki miodowe.

Składniki na krem:

1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 żółtko
1,5 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Z 1/2l mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim mąkę i żółtko.
Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę
i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Tak przygotowana masą przekładamy
nasze placki w kolejności: placek miodowy, krem, biszkopt, krem, placek miodowy.
Oblać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

1/2 kostka margaryny
3 łyżki cukru
 2 łyżki kakao
3 łyżki mleka

Kakao wymieszać z mlekiem, margarynę rozpuścić z cukrem
i wlać do niej wymieszane kakao. Kiedy składniki się połączą
w jednolitą masę możemy nią polać placek. Posypka według uznania
mogą to być wiórka kokosowe lub kolorowe cukierki.



 














Tort na 18 urodziny Kasi
No cóż troszkę czasu już minęło odkąd piekę ciasta, ale takie okazje po prostu
mnie zmuszają do większego zaangażowania. A to jedna z ważniejszych uroczystości, 
na które miałam przyjemność piec torta. I wierzcie mi nie ma lepszych tortów niż domowe,
żadna sztuczna masa marcepanowa nie zastąpi bitej śmietany czy masy budyniowej.



Składniki na jasny biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Schłodzone jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po jednej łyżce lekko mieszając. Tortownicę w moim przypadku fi 30 wykładamy pergaminem i przekładamy do niej nasze ciasto. A brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Składniki na ciemny biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształ
3/4 szklanka mąki
2 płaskie łyżki cacao DecoMoreno 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Schłodzone jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cacao i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy po jednej łyżce lekko mieszając. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy w 180 stopniach.

Składniki na masę:
1 gorzka czekolada
3 galaretki agrestowe
3 galaretki wiśniowe
cytryna
2 kostki masła
2 duże opakowania budyniu waniliowego
1l mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1kg winogron
1 puszka brzoskwiń lub ananasa

Wykonanie masy:
Z 1litra mleka odlać 1 szklankę i kubku półlitrowym wymieszać z budyniem i mąką pszenną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, ugotować tak jak tradycyjny budyń i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce wystudzony budyń. 
Krem podzielić na 3 części:
Do pierwszej dodać startą na tarce o grubych oczkach czekoladę (trochę odłożyć do posypania torta).
Do drugiej sok z jednej cytryny.
Trzecią zostawiamy bez dodatków.
3 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody,
podobnie 3 galaretki wiśniowe.

Przekładanie torta:
Spód stanowi jasny biszkopt, na którym należy rozsmarować krem z czekoladą.
W ciemnym cieście literatką wycinamy krążki, które układamy na czekoladowym
kremie. Pomiędzy krążkami układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy.
Całość zalewamy stężałą zieloną galaretką do poziomu krążków i odstawiamy do lodówki.
Następnie wykładamy krem bez dodatków i przykrywamy ciemnym biszkoptem z dziurkami.
W każdą dziurkę wkładamy winogrona i zalewamy galaretką wiśniową, odstawiamy do stężenia. Na wierzch wykładamy krem cytrynowy i posypujemy startą czekoladą.
Wariacje ten tort przechodzi różne w zależności od upodobań.
Tort u góry ubrany jest bitą śmietaną i startą czekoladą.
1/2 litra śmietany 30% ubić z 1/2 szklanki cukru pudru i dodać ŚmietanFix 
(tylko Delecta bo najlepszy) jest śnieżnobiały i ma dobrą konsystencję.

Był jeszcze taki na 85 urodziny mojej mamy




A taki na 5 urodziny mojego wnuka Damianka

2 komentarze:

Wiem co jem pisze...

zgadzam się w 100%. Nie ma to to jak tort własnej produkcji:) Podoba mi się pomysł z tym wycinaniem krążków:)

Malgorzata Warchol pisze...

cieszę się bardzo:)