Przetwory

Konfitura z płatków dzikiej róży




35 dag róży cukrowej

70 dag cukru

Sok z 1 cytryny lub 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego


No i zaczynamy nowy sezon z przetworami. Proponuję wybrać się na wycieczkę rowerową

 za miasto najlepiej z wiklinowym koszykiem i zbierać dary natury. W moim 

przypadku są to płatki dzikiej róży na konfiturę. Najlepsze są świeżo zerwane i zrobione w 

tym samym dniu. Nie mogą być zwiędnięte bo ciężko będzie je utrzeć i będą niesmaczne. 




Zebrane płatki przebrać, usunąć stwardniałe końcówki. Ucierać partiami w makutrze 

dosypując cukier i dodając sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Po utarciu wszystkich 

płatków włożyć masę do wyparzonych słoiczków i pasteryzować. Stosować do ciast 

pączków i deserów.


    
Buraczki ćwikłowe (ćwikła z chrzanem)


Trochę późno zdecydowałam się na utworzenie tej strony ale lepiej późno niż wcale.

Jestem zwolenniczką robienia dużych ilości a że mam komu rozdawać więc tym większa

jest motywacja. Domowe przetwory są najlepsze i nie trzeba nikogo o tym przekonywać.

Idealna do mięs i wędlin, podawana na zimno. Musi być dobrze doprawiona żeby miała 

wyrazisty smak. Idealna wersja to ze startym świeżym chrzanem ale w bloku nie radzę tego 

robić.

  • 10kg buraków
  • 12 słoiczków chrzanu Polonaise
  • cukier
  • ocet

 Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej na średnim ogniu do miękkości.

Następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Skrapiamy kilkoma łyżkami octu (ok 4 do 5), posypujemy kilkoma łyżkami cukru ja dałam 7 

dużych łyżek. Łączymy z chrzanem i mieszamy. Całość najlepiej odstawić na 12 godzin po 

czym ponownie wymieszać i spróbować jeśli trzeba doprawić. Tak przygotowaną masę 

przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.


Brak komentarzy: