Składniki do sosu pesto:
- makaron jak do spaghetti Lubella
- 5 dkg orzeszków nerkowca (ja dałam małą garść włoskich ale to był błąd)
- 2 szkl. bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki sera Parmezan
- sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odlewamy 1/2 szklanki wody pozostawiając ją
w razie gdyby nasz sos był za gęsty. Siekamy na drobno czosnek, bazylię i orzechy
zostawiając niewielką ilość do dekoracji natomiast ser ścieramy na drobnej tarce.
Orzechy prażymy na suchej patelni po czym przekładamy do naczynia, w którym będzie
można je zmiksować blenderem wraz z bazylią. Dodajemy pozostałe składniki mieszając
sprawdzamy smak i konsystencję w razie potrzeby dolewamy wody i doprawiamy
pieprzem i solą.
Makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z pesto i podajemy na ciepło.
Sos pesto można również stosować jako marynatę do ryb a ponieważ uwielbiam ryby
to kiedyś pewnie spróbuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz