piątek, 21 lutego 2014

Makaron z sosem pesto



Składniki do sosu pesto:
  • makaron jak do spaghetti Lubella
  • 5 dkg orzeszków nerkowca (ja dałam małą garść włoskich ale to był błąd)
  • 2 szkl. bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki sera Parmezan
  • sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odlewamy 1/2 szklanki wody pozostawiając ją

w razie gdyby nasz sos był za gęsty. Siekamy na drobno czosnek, bazylię i orzechy 

zostawiając niewielką ilość do dekoracji natomiast ser ścieramy na drobnej tarce.  


Orzechy prażymy na suchej patelni po czym przekładamy do naczynia, w którym będzie

można je zmiksować blenderem wraz z bazylią. Dodajemy pozostałe składniki mieszając 

sprawdzamy smak i konsystencję w razie potrzeby dolewamy wody i doprawiamy

pieprzem i solą.  


Makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z pesto i podajemy na ciepło.

Sos pesto można również stosować jako marynatę do ryb a ponieważ uwielbiam ryby

to kiedyś pewnie spróbuję.

Brak komentarzy: