Według mnie to bardzo uniwersalne mięso, można z nich zrobić pyszny sosik, świetnie też
smakuje kapuśniak a nie wspomnę już o bigosie. Ale do rzeczy co nam będzie potrzebne
do przygotowania sosu:
Składniki :
- 1 pasek żeberek
- mąka do obtaczania
- cebula
- liście laurowe, pieprz, ziele angielskie
- ząbek czosnku
- sól
- olej do smażenia
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej
tak żeby przykrył jej dno. Nastawiamy w osobnym garnku wodę na sos, lekko ją solimy
i wrzucamy przyprawy. Do miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy podzielone mięso.
Kładziemy kawałki mięsa na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, kiedy mięso
się smaży obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Podsmażone mięso przekładamy do
garnka z gotującą się wodą i na tym samym tłuszczu smażymy naszą cebulę.
Usmażoną cebulę zalewamy wodą z naszego sosu po to żeby wydobyć kolor, energicznie
mieszamy żeby nie zrobiły się grudki i przelewamy do garnka z mięsem. Sos gotujemy
aż mięso będzie miękkie czyli ok 1 godziny. Podajemy z surówką, kaszą lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz