Przystawki

Śledzie w śmietanie


  • Śledzie marynowane ok 8 szt
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koperku
  • kukurydza lub groszek 
  • 1/2 jabłka
Wykonanie:
Cebulkę pokroić w kostkę wrzucić do sitka i przelać wrzątkiem a następnie lekko
posolić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić w dzwonki 
i wymieszać z pozostałymi składnikami doprawić śmietaną i majonezem.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.



Śledzie po węgiersku



Składniki:
  • 1 kg śledzi w oleju
  • 6 dużych cebul
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ketchup
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • wykałaczki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju tylko
 do momentu zeszklenia cebuli wtedy będzie pyszna i słodka.
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup i wszystkie przyprawy.
Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku, zawijamy od najwęższej strony
w rulon i spinamy wykałaczką. Całość układamy w naczyniu, w którym będą
podane. Pomiędzy śledzie nakładamy doprawioną cebulkę i odstawiamy
najlepiej na kilka godzin aby śledzie przeszły smakiem naszej cebuli.
Smacznego!

Brak komentarzy: