Śledzie w śmietanie
- Śledzie marynowane ok 8 szt
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 cebula
- 1 łyżka koperku
- kukurydza lub groszek
- 1/2 jabłka
Cebulkę pokroić w kostkę wrzucić do sitka i przelać wrzątkiem a następnie lekko
posolić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić w dzwonki
i wymieszać z pozostałymi składnikami doprawić śmietaną i majonezem.
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Śledzie po węgiersku
Składniki:
- 1 kg śledzi w oleju
- 6 dużych cebul
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ketchup
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- wykałaczki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju tylko
do momentu zeszklenia cebuli wtedy będzie pyszna i słodka.
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup i wszystkie przyprawy.
Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku, zawijamy od najwęższej strony
w rulon i spinamy wykałaczką. Całość układamy w naczyniu, w którym będą
podane. Pomiędzy śledzie nakładamy doprawioną cebulkę i odstawiamy
najlepiej na kilka godzin aby śledzie przeszły smakiem naszej cebuli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz