niedziela, 13 października 2013

Flaczki


W dzisiejszym menu mam flaczki cielęce. 

Pomimo tego, że jest niedziela i powinien być rosół czyli Zupa Romana zdecydowałam

wykorzystać go w inny sposób i zrobić flaczki. Ponieważ bazą do flaczków jest właśnie rosół.


Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1,2 pietruszki
  • seler
  • por
  • cebula
  • czosnek
  • 1/2 kg flaków krojonych cielęcych
  • przyprawa do flaków
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki na zasmażkę
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

W 3 litrowym garnku gotujemy umyte i obrane ćwiartki z kurczaka, zbieramy szumowiny,

lekko solimy. Obieramy włoszczyznę, myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru.

W oddzielnym garnku gotujemy flaczki najlepiej w 3 wodach. W ostatniej osolonej gotujemy

do miękkości, mi zajęło to około 2,5 godziny.


Z ugotowanego rosołu wyjmujemy włoszczyznę, selera i marchewkę kroimy w kostkę

i wrzucamy z powrotem. Flaczki odcedzamy na sitku i wrzucamy do gotującego się

na małym ogniu wywaru. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, smażymy

na złoty kolor. Kiedy taki osiągniemy wlewamy do patelni 2-3 chochelki rosołu i energicznie 

mieszamy żeby nie było grudek. Taką zasmażką podprawiamy flaczki, dzięki niej 

uzyskujemy odpowiednią konsystencję.


Na koniec dodajemy naszą przyprawę do flaków, liście laurowe i ziele angielskie. 

Flaczki jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki. 

Do smaku można doprawić Maggi.





Brak komentarzy: