piątek, 25 października 2013

Strogonow


Niektórzy ludzie nawet nie zdają sobie sprawy jak są pomocni. Ostatnio rozmawiałam

z sąsiadką na balkonie i narobiła mi takiego smaka na danie, które miałam ochotę 

zrobić ale się bałam. Ale co tam, zbliżała się niedziela dzień gotowania Romana :) 

Jednym słowem wrobiłam Pana męża żeby dla odmiany zamiast rosołu zrobił strogonowa. 

Trochę burczał pod nosem, że wymyślam ale ugotował pyszności! Zajadaliśmy się

wszyscy aż nam się uszy trzęsły.


A oto składniki:
  • 80 dkg wołowiny najlepszy udziec wołowy (Roman użył 2 polędwiczki wieprzowe)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 30 dkg grzybów mogą być podgrzybki lub pieczarki
  • papryka ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 pomidorów
  • mąka do zasmażki i łyżka masła
  • 3 ogórki kiszone
  • sól, pieprz i olej

Mięso kroimy w poprzek włókien w centymetrowe plastry a te w paski długości ok 4 cm.

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w słupki.

Podobnie robimy z papryką, wyjmujemy nasiona i kroimy w paski, pomidory sparzamy

obieramy ze skóry wydrążamy zdrewniałą część i kroimy w grubą kostkę, podobnie ogórki. 

Tak samo robimy z grzybami.


Zaczynamy od przysmażenia mięsa na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

W garnku , w którym będziemy gotować potrawę nastawiamy ok 3 litry wody.

Przysmażone mięso przekładamy do tego garnka z gotującą się wodą.

Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzucamy cebulkę i smażymy do zeszklenia.

Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i dusimy ok 10 minut aż z grzybów odparuje 

nadmiar wody. Dodajemy całość do garnka z mięsem a do przygotowanego wywaru 

dodajemy pozostałe warzywa i dusimy aż mięso będzie miękkie.  


Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki, podlewamy ją naszym bulionem energicznie 

mieszając. Doprawiamy zasmażką naszego strogonowa a na koniec przyprawiamy solą, 

pieprzem, papryką i czosnkiem. Mmm pyszności...




Brak komentarzy: