czwartek, 10 października 2013

Schabowy po polsku


Nie ma to jak schabowy! Czyli tradycyjny polski obiad.

Dziś był w wydaniu z ziemniakami oraz marchewką i groszkiem.

Żeby się nie rozpisywać, przejdę od razu do rzeczy. Porcja na 4 osoby:


Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • marchewka z groszkiem wersja mrożona
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • łyżka mąki
  • sól pieprz do smaku

Schab dzielimy na 4 kotlety, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem 

z każdej strony a następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Marchewkę z groszkiem gotujemy w małej ilości lekko osłodzonej wody. Na masełku 

podsmażamy 1 łyżkę mąki, całość zalewamy 2 chochelkami wody z gotującej się marchewki.

Energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki i wlewamy z powrotem do gotującej się

marchewki z groszkiem, doprawiamy szczyptą soli.

Ziemniaków obieramy tyle ile lubimy, gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy 

z usmażonym kotletem i marchewką.

Brak komentarzy: