Nie ma to jak schabowy! Czyli tradycyjny polski obiad.
Dziś był w wydaniu z ziemniakami oraz marchewką i groszkiem.
Żeby się nie rozpisywać, przejdę od razu do rzeczy. Porcja na 4 osoby:
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- marchewka z groszkiem wersja mrożona
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło
- łyżka mąki
- sól pieprz do smaku
Schab dzielimy na 4 kotlety, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem
z każdej strony a następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Marchewkę z groszkiem gotujemy w małej ilości lekko osłodzonej wody. Na masełku
podsmażamy 1 łyżkę mąki, całość zalewamy 2 chochelkami wody z gotującej się marchewki.
Energicznie mieszamy aby nie zrobiły się grudki i wlewamy z powrotem do gotującej się
marchewki z groszkiem, doprawiamy szczyptą soli.
Ziemniaków obieramy tyle ile lubimy, gotujemy je w osolonej wodzie i podajemy
z usmażonym kotletem i marchewką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz