wtorek, 12 listopada 2013

Pieczona pierś z gęsi z kluskami śląskimi i buraczkami


Tłusta gęś na talerzu leży tłusta gęś, chciałbym zjeść taką tłustą gęś... znacie tą piosenkę?

Tak wszyscy zachwalają i reklamują naszą polską gęś, że nie wiem jak Was ale mnie

udało się namówić na wypróbowanie przepisu.




Składniki:

  • 2 piersi gęsie
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek
  • sos sojowy
  • 2 łyżki przyprawy Knorr do drobiu 
  • 3 łyżki oleju
  • majeranek, tymianek


Gęś oczyszczamy z resztek piór, myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Nożem nacinamy

skórę i w te nacięcia wkładamy po 1 ząbku czosnku. Olej, przyprawę Knorra, kilka

łyżek sosu sojowego i zioła mieszamy razem. Gęś wkładamy do rękawa lub worka

i wlewamy naszą marynatę. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.


Następnie wyciągamy ją z rękawa i smażymy na patelni aby nadać jej złoty kolor.

Zaczynamy smażenie od strony skóry aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.

Przekładamy całość do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wlewamy naszą marynatę

i pieczemy około 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Co 15 do 20 minut podlewamy gęś tłuszczem z marynatą aby mięso nie było suche.


Podajemy z wcześniej przygotowanymi kluskami śląskimi i ćwikłą lub czerwoną kapustą.

Przepis na kluski śląskie znajdziecie również na moim blogu.




Brak komentarzy: