Tłusta gęś na talerzu leży tłusta gęś, chciałbym zjeść taką tłustą gęś... znacie tą piosenkę?
Tak wszyscy zachwalają i reklamują naszą polską gęś, że nie wiem jak Was ale mnie
udało się namówić na wypróbowanie przepisu.
Składniki:
- 2 piersi gęsie
- sól, pieprz do smaku
- czosnek
- sos sojowy
- 2 łyżki przyprawy Knorr do drobiu
- 3 łyżki oleju
- majeranek, tymianek
Gęś oczyszczamy z resztek piór, myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Nożem nacinamy
skórę i w te nacięcia wkładamy po 1 ząbku czosnku. Olej, przyprawę Knorra, kilka
łyżek sosu sojowego i zioła mieszamy razem. Gęś wkładamy do rękawa lub worka
i wlewamy naszą marynatę. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Następnie wyciągamy ją z rękawa i smażymy na patelni aby nadać jej złoty kolor.
Zaczynamy smażenie od strony skóry aby wytopić jak najwięcej tłuszczu.
Przekładamy całość do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, wlewamy naszą marynatę
i pieczemy około 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Co 15 do 20 minut podlewamy gęś tłuszczem z marynatą aby mięso nie było suche.
Podajemy z wcześniej przygotowanymi kluskami śląskimi i ćwikłą lub czerwoną kapustą.
Przepis na kluski śląskie znajdziecie również na moim blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz