niedziela, 24 listopada 2013

Zrazy wołowe w sosie


Rzadko sięgamy po wołowinę bo za długo się ją gotuje czy piecze, a szkoda bo to

bardzo dobre mięso. Niedziela to dobry czas na ich przygotowanie.




Składniki:
  • 1 kg udźca wołowego
  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele, liść laurowy
  • majeranek 
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Mięso myjemy, dzielimy na 2 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem. Boczek kroimy w 1 cm paski

a ogórki w słupki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przygotowane mięso smarujemy

musztardą i posypujemy majerankiem, na tak przygotowanym mięsie układamy pasek

boczku i ogórek. Całość ciasno zawijamy i spinamy wykałaczką, gdy jej nie mamy

możemy użyć zwykłej nitki. 


Rozgrzewamy patelnię z olejem, zrazy obtaczamy w mące i smażymy aż się zrumienią.

W osobnym garnku gotujemy ok 1 l wody, wrzucamy do niej liść laurowy, ziele, kilka

ziaren pieprzu i lekko solimy. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy podsmażone mięso.


Na tej samej patelni smażymy naszą cebulkę, po jej usmażeniu patelnię zalewamy wywarem

z sosu i całą zawartość wlewamy z powrotem do garnka ze zrazami. Dzięki temu nasz sos

uzyska ładny kolor.


Tak przygotowane zrazy z sosem dusimy pod przykryciem około godziny w razie potrzeby 

dolewając wody i często mieszając.


Podajemy z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

 

Brak komentarzy: