Rzadko sięgamy po wołowinę bo za długo się ją gotuje czy piecze, a szkoda bo to
bardzo dobre mięso. Niedziela to dobry czas na ich przygotowanie.
Składniki:
- 1 kg udźca wołowego
- 1 cebula
- 10 dkg boczku
- 2 ogórki kiszone
- musztarda
- sól i pieprz do smaku
- ziele, liść laurowy
- majeranek
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Mięso myjemy, dzielimy na 2 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem. Boczek kroimy w 1 cm paski
a ogórki w słupki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przygotowane mięso smarujemy
musztardą i posypujemy majerankiem, na tak przygotowanym mięsie układamy pasek
boczku i ogórek. Całość ciasno zawijamy i spinamy wykałaczką, gdy jej nie mamy
możemy użyć zwykłej nitki.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, zrazy obtaczamy w mące i smażymy aż się zrumienią.
W osobnym garnku gotujemy ok 1 l wody, wrzucamy do niej liść laurowy, ziele, kilka
ziaren pieprzu i lekko solimy. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy podsmażone mięso.
Na tej samej patelni smażymy naszą cebulkę, po jej usmażeniu patelnię zalewamy wywarem
z sosu i całą zawartość wlewamy z powrotem do garnka ze zrazami. Dzięki temu nasz sos
uzyska ładny kolor.
Tak przygotowane zrazy z sosem dusimy pod przykryciem około godziny w razie potrzeby
dolewając wody i często mieszając.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz