Zupa bagienna czyli krem z brokuła to takie małe odkrycie w mojej rodzinie odkąd brokuł
zagościł w naszych sklepach. Zdecydowanie bardziej wolimy go od kalafiora, chyba
ze względu na kolor no i smak oczywiście. Polecam spróbujcie bo jest naprawdę pyszna.
Składniki:
- 1 brokuł
- marchewka
- pietruszka
- ćwiartkę selera
- cebula
- 4 ziemniaki
Gotujemy wywar na kości lub kostce rosołowej, obieramy i myjemy jarzynki. Marchewkę,
pietruszkę i selera kroimy na cztery części, ziemniaki w kostkę. Pokrojone jarzynki wrzucamy
do osolonego wywaru i gotujemy. Brokuła dzielimy na różyczki płuczemy, ewentualnie
sparzamy wrzątkiem a następnie wrzucamy do gotującego się wywaru.
Kiedy jarzyny będą miękkie zupę wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Całość oprócz
pietruszki miksujemy blenderem, a dlaczego po ostudzeniu ponieważ ostrza w wysokiej
temperaturze tępią się. Tak przygotowaną zupę krem podajemy z grzankami lub groszkiem
ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz