wtorek, 5 listopada 2013

Zupa krem z brokuła


Zupa bagienna czyli krem z brokuła to takie małe odkrycie w mojej rodzinie odkąd brokuł

zagościł w naszych sklepach. Zdecydowanie bardziej wolimy go od kalafiora, chyba 

ze względu na kolor no i smak oczywiście. Polecam spróbujcie bo jest naprawdę pyszna.


Składniki:  

  • 1 brokuł
  • marchewka
  • pietruszka
  • ćwiartkę selera
  • cebula
  • 4 ziemniaki

Gotujemy wywar na kości lub kostce rosołowej, obieramy i myjemy jarzynki. Marchewkę,

pietruszkę i selera kroimy na cztery części, ziemniaki w kostkę. Pokrojone jarzynki wrzucamy

do osolonego wywaru i gotujemy. Brokuła dzielimy na różyczki płuczemy, ewentualnie 

sparzamy wrzątkiem a następnie wrzucamy do gotującego się wywaru.


Kiedy jarzyny będą  miękkie zupę wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Całość oprócz 

pietruszki miksujemy blenderem, a dlaczego po ostudzeniu ponieważ ostrza w wysokiej 

temperaturze tępią się. Tak przygotowaną zupę krem podajemy z grzankami lub groszkiem

ptysiowym.



Brak komentarzy: