niedziela, 17 listopada 2013

Pstrąg pieczony


Ponieważ w moim domu wszyscy lubią ryby więc siłą rzeczy często goszczą na moim stole.

Moja propozycja na dziś to pieczony pstrąg.




Składniki:


  • 3 pstrągi (tyle ile osób tyle ryb wiadomo)
  • pieprz cytrynowy 
  • pieprz czarny i sól
  • 2 cytryny

Pstrąga oczyszczamy z łuski, myjemy, nacieramy solą i posypujemy pieprzem cytrynowym

i pieprzem czarnym z zewnątrz i od środka. Następnie wkładamy do środka dwie gałązki 

natki pietruszki oraz 2 plastry cytryny. Zawijamy w folię posmarowaną olejem tak aby nam 

nie przywarł podczas pieczenia i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.


Kiedy nasz pstrąg nasiąkł przyprawami, wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni

piekarnika i pieczemy.  Dobrze jest położyć na blasze obok naszej ryby plastry cytryny.

Zmniejsza ona ten specyficzny zapach, który czuć w domu jeszcze długo po upieczeniu ryby.



Czas pieczenia zależy od wielkości pstrąga taki ok 30 dkg pieczemy do 25 minut,

mój miał 50 dkg i piekł się 45 minut.

Brak komentarzy: