Ponieważ w moim domu wszyscy lubią ryby więc siłą rzeczy często goszczą na moim stole.
Moja propozycja na dziś to pieczony pstrąg.
Składniki:
- 3 pstrągi (tyle ile osób tyle ryb wiadomo)
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny i sól
- 2 cytryny
Pstrąga oczyszczamy z łuski, myjemy, nacieramy solą i posypujemy pieprzem cytrynowym
i pieprzem czarnym z zewnątrz i od środka. Następnie wkładamy do środka dwie gałązki
natki pietruszki oraz 2 plastry cytryny. Zawijamy w folię posmarowaną olejem tak aby nam
nie przywarł podczas pieczenia i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Kiedy nasz pstrąg nasiąkł przyprawami, wkładamy go do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy. Dobrze jest położyć na blasze obok naszej ryby plastry cytryny.
Zmniejsza ona ten specyficzny zapach, który czuć w domu jeszcze długo po upieczeniu ryby.
Czas pieczenia zależy od wielkości pstrąga taki ok 30 dkg pieczemy do 25 minut,
mój miał 50 dkg i piekł się 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz