Czasem dla gości staram się przygotować coś specjalnego. Tym razem poszłam na żywioł
i tak na szybko wymyśliłam paprykę nadziewaną kaszą kuskus. Ale okazało się, że to
co miało być szybkie do zrobienia wcale takie nie jest. W przepisie czas przygotowania
miał wynosić 20 min, owszem ale ta papryka zapieka się 2 godziny więc weźcie poprawkę.
Składniki:
- 6 dużych czerwonych lub innych papryk
- 2 szklanki kaszy kuskus
- ser feta
- 2 czerwone cebule
- pęczek natki pietruszki
- kukurydza
- oliwki zielone bez pestek
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion można to robić na dwa sposoby I to odcinamy
tą część papryki z ogonkiem i wówczas pieczemy ją na stojąco ale nie polecam ponieważ
ciężko ją potem pokroić na talerzu. I II sposób to przekrawamy paprykę w poprzek
i podajemy na leżąco i ten sposób polecam.
Kaszę kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu tzn odmierzamy dwie szklanki
kaszy, które wsypujemy do miski lub garnka i zalewamy dwiema szklankami wrzątku.
Lekko solimy i odstawiamy aby napęczniała, kroimy w kostkę wszystkie pozostałe składniki.
Należy pamiętać o sparzeniu pomidorów i ściągnięciu skóry.
Wszystkie pokrojone składniki oprócz fety mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku jeśli jest
taka potrzeba i tak przygotowanym farszem wypełniamy nasze papryki. Całość zapiekamy
w piekarniku nagrzanym do 200 * przez około 2 godziny. Fetą posypujemy po
wierzchu i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz