niedziela, 3 listopada 2013

Papryka nadziewana kaszą kuskus


Czasem dla gości staram się przygotować coś specjalnego. Tym razem poszłam na żywioł

i tak na szybko wymyśliłam paprykę nadziewaną kaszą kuskus. Ale okazało się, że to

co miało być szybkie do zrobienia wcale takie nie jest. W przepisie czas przygotowania

miał wynosić 20 min, owszem ale ta papryka zapieka się 2 godziny więc weźcie poprawkę.


Składniki: 

  • 6 dużych czerwonych lub innych papryk
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • ser feta
  • 2 czerwone cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • kukurydza
  • oliwki zielone bez pestek
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku

Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion można to robić na dwa sposoby I to odcinamy

tą część papryki z ogonkiem i wówczas pieczemy ją na stojąco ale nie polecam ponieważ

ciężko ją potem pokroić na talerzu. I II sposób to przekrawamy paprykę w poprzek

i podajemy na leżąco i ten sposób polecam.


Kaszę kuskus przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu tzn odmierzamy dwie szklanki

kaszy, które wsypujemy do miski lub garnka i zalewamy dwiema szklankami wrzątku.

Lekko solimy i odstawiamy aby napęczniała, kroimy w kostkę wszystkie pozostałe składniki.


Należy pamiętać o sparzeniu pomidorów i ściągnięciu skóry.

Wszystkie pokrojone składniki oprócz fety mieszamy z kaszą, doprawiamy do smaku jeśli jest

taka potrzeba i tak przygotowanym farszem wypełniamy nasze papryki. Całość zapiekamy

w piekarniku nagrzanym do 200 * przez około 2 godziny. Fetą posypujemy po 

wierzchu i podajemy.






 

Brak komentarzy: