środa, 30 października 2013

Łazanki


Dzisiaj zaktualizowałam niektóre posty i dodałam zdjęcia, które zawsze są pomocne

w przyrządzaniu potraw. Nie zabraknie też nowego przepisu na tradycyjne łazanki

zrobione z kapusty kiszonej (najlepiej własnej roboty).

Składniki:
  
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • makaron na łazanki (najlepszy Lubella)
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę należy wypłukać 2 razy w zimnej wodzie i pokroić aby nie ciągnął się jak makaron.

Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy makaron,

który po odcedzeniu przepłukujemy zimną wodą.


Boczek kroimy w kostkę podobnie jak cebulę i razem smażymy. Ugotowany makaron, 

kapustę oraz boczek z cebulką mieszamy doprawiając do smaku pieprzem.



 

Brak komentarzy: