Gulasz wieprzowy to rewelacyjna sprawa, można jeść dosłownie ze wszystkim.
A ponieważ wspomniałam o nim w ostatnim poście gdzie podawałam przepis
na kopytka, więc może być do kopytek.
Ja uwielbiam z kaszą gryczaną, za takie jedzonko dałabym się pokroić.
Warto wiedzieć:
Porcja mięsa na jedną osobę to ok 10 dkg.
Składniki:
mięso wieprzowe, może być łopatka
papryka mielona, słodka i ostra
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
mąka do obtaczania mięsa
olej do smażenia
cebula
Mięso najlepiej kilka godzin przed gotowaniem zamarynować w oleju i słodkiej papryce.
Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni w dobrze rozgrzanym oleju.
W osobnym garnku ok 3 litrowym nastawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Podsmażone na złoty kolor mięso wrzucamy do garnka z gotującą wodą,
wrzucamy do niej także przyprawy. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną
w piórka, kiedy podsmaży się na złoty kolor podlewamy patelnię wodą w której
gotuje się mięso. Wypłukujemy wszystko co na niej się smażyło i wlewamy
do garnka z mięsem. Dzięki temu uzyskamy ładny kolor i gęstość sosu.
Solimy według upodobania i doprawiamy ostrą papryką i rozgniecionym
dłonią czosnkiem.
Teraz musimy często mieszać żeby mięso nie przywarło do dna garnka.
Po około 40 min gulasz jest gotowy. Podawać wg upodobań: z ziemniakami,
kopytkami, kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi lub kaszą gryczaną.
Koniecznie do tego surówka np Colesław. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz