poniedziałek, 29 lipca 2013

Gulasz


Gulasz wieprzowy to rewelacyjna sprawa, można jeść dosłownie ze wszystkim.

A ponieważ wspomniałam o nim w ostatnim poście gdzie podawałam przepis

na kopytka, więc może być do kopytek. 


Ja uwielbiam z kaszą gryczaną, za takie jedzonko dałabym się pokroić.

Warto wiedzieć:

Porcja mięsa na jedną osobę to ok 10 dkg.





Składniki:

mięso wieprzowe, może być łopatka

papryka mielona, słodka i ostra

2 liście laurowe

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

mąka do obtaczania mięsa

olej do smażenia

cebula


Mięso najlepiej kilka godzin przed gotowaniem zamarynować w oleju i słodkiej papryce.

Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni w dobrze rozgrzanym oleju.

W osobnym garnku ok 3 litrowym nastawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.


Podsmażone na złoty kolor mięso wrzucamy do garnka z gotującą wodą,

wrzucamy do niej także przyprawy. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną

w piórka, kiedy podsmaży się na złoty kolor podlewamy patelnię wodą w której

gotuje się mięso. Wypłukujemy wszystko co na niej się smażyło i wlewamy

do garnka z mięsem. Dzięki temu uzyskamy ładny kolor i gęstość sosu.

Solimy według upodobania i doprawiamy ostrą papryką i rozgniecionym

dłonią czosnkiem.


Teraz musimy często mieszać żeby mięso nie przywarło do dna garnka.

Po około 40 min gulasz jest gotowy. Podawać wg upodobań: z ziemniakami,

kopytkami, kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi lub kaszą gryczaną.

Koniecznie do tego surówka np Colesław.  SMACZNEGO!








Brak komentarzy: