środa, 24 lipca 2013
Kiszone ogórki
Kisicie ogórki? To już ostatni dzwonek, w sierpniu mogą być gorzkie.
Składniki:
ogórki gruntowe
koper z nasionami
czosnek
chrzan
sól
Ogórki i słoiki myjemy, czosnek i chrzan obieramy. Czosnek dzielimy na ząbki
a chrzan kroimy w słupki. Na dno słoika wkładamy koszyczek kopru i kilka pociętych
łodyg wielkości ok 5 cm oraz 4 ząbki czosnku. Następnie układamy ogórki,
robimy to ciasno żeby nie podchodziły do góry.
Warstwa po warstwie aż wypełnimy cały słoik, na końcu wkładamy pocięty
w słupki chrzan. Następnie przygotowujemy solankę do ich zalania.
Proporcje: na 1 litr wody 1 łyżka soli
Tak przygotowaną dobrze wymieszaną solanką zalewamy ogórki tak aby woda
je całkowicie zakryła i zakręcamy.
Dla pewności możemy postawić do góry dnem żeby sprawdzić czy któraś zakrętka
nie cieknie.
Po 4 dniach będą pyszne małosolne a po dwóch tygodniach będą ukiszone.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz