środa, 24 lipca 2013

Kiszone ogórki



Kisicie ogórki? To już ostatni dzwonek, w sierpniu mogą być gorzkie.


Składniki:

ogórki gruntowe

koper z nasionami

czosnek

chrzan

sól


Ogórki i słoiki myjemy, czosnek i chrzan obieramy. Czosnek dzielimy na ząbki

a chrzan kroimy w słupki. Na dno słoika wkładamy koszyczek kopru i kilka pociętych

łodyg wielkości ok 5 cm oraz 4 ząbki czosnku. Następnie układamy ogórki,

robimy to ciasno żeby nie podchodziły do góry. 









Warstwa po warstwie aż wypełnimy cały słoik, na końcu wkładamy pocięty

w słupki chrzan. Następnie przygotowujemy solankę do ich zalania.


Proporcje: na 1 litr wody 1 łyżka soli


Tak przygotowaną dobrze wymieszaną solanką zalewamy ogórki tak aby woda 

je całkowicie zakryła i zakręcamy.

Dla pewności możemy postawić do góry dnem żeby sprawdzić czy któraś zakrętka

nie cieknie.





Po 4 dniach będą pyszne małosolne a po dwóch tygodniach będą ukiszone.

Brak komentarzy: