czwartek, 11 lipca 2013

Jak ugotować rosół

Dla początkującej gospodyni:

1,60 kg nie mniej kurczaka
lub 0,80 kg wołowiny (może być antrykot lub szponder)
włoszczyzna czyli:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 korzenia selera lub nać (ok 3 łodygi)
cebula przypieczona bez tłuszczu na patelni
1/3 pora
4 grzybki suszone (mogą być podgrzybki)
pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku







 






Podstawa rosołu czyli mięso, w zależności jaki gatunek lubicie może to być kurczak, antrykot lub szponder wołowy. Ja robię na kurczaku, z wołowiny jest ostrzejszy i pewnie taki wolą mężczyźni. Kurczaka trzeba oczyścić z piór, resztek skór na udkach i po porcjować.

Jak widzicie moja wersja jest nieco zmieniona tzn w 4l wody ugotowałam 2 ćwiartki z kurczaka.
Dokładnie opłuczcie i wrzućcie do dużego garnka ok 5l. Nastawcie wywar na średni gaz a w między czasie obierzcie i opłuczcie jarzyny. To jak pokroisz jarzyny zależy tylko od Ciebie, mogą być słupki lub talarki.
Ja kroję je na 4 części wzdłuż i w poprzek na pół, łatwiej je potem wyłowić.

Czekajcie aż wywar zacznie się gotować, wówczas należy gaz przykręcić i osolić płaską łyżką soli,po czym zebrać szumowiny.

Kiedy już to zrobicie wrzućcie przygotowaną włoszczyznę. Pamiętajcie wywar nie może się gotować na dużym ogniu musi tylko lekko "pyrkać" wtedy będzie klarowny. W przeciwnym wypadku będzie mętny.
Rosół gotujemy ok 1,5 godziny lub dopóki mięso będzie miękkie.

Do rosołu gotujemy makaron najlepszy jest Makaron Domowy Babuni, moi domownicy innego nie jedzą. Wyjętą z rosołu marchewkę kroimy w kostkę lu półksiężyce, natkę pietruszki siekamy dowolnie.

Do talerzy nakładamy makaron, wlewamy koniecznie gorący rosół. Ozdabiamy pokrojoną marchewką i  posiekaną natką pietruszki. Do smaku każdy doprawi sobie na talerzu przyprawą Maggi i pieprzem.



                                                                  Smacznego! 

Brak komentarzy: