niedziela, 28 lipca 2013

Kopytka lub leniwe


Kopytka czy leniwe, zawsze mnie zastanawiało czym się różnią.

Otóż leniwe robimy z serem białym a kopytka bez sera.

I jeszcze jedna uwaga jeżeli robicie kopytka z młodych ziemniaków to koniecznie

dodajcie 20 dkg mąki ziemniaczanej.


Składniki:

2 kg ziemniaków

1 kostka (250 g) sera białego

40 dkg mąki pszennej

 1 jajko

masło, skwarki lub bułka do polania


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, gdy są zimne zmielić 

w maszynce do mięsa wraz z serem. Następnie nastawiamy wodę w garnku ok 3l 

aby w niej zagotować kopytka. Na stolnicę wykładamy zmieloną masę 

dodajemy jajko i mąkę. Całość wyrabiamy rękami aż masa uzyska jednolitą

konsystencję. Ciągle podsypując mąką dzielimy masę na trzy części, 

każdą z nich rozwałkowujemy na grubość palca i tniemy nożem na  3 do 5cm kawałki. 

Wrzucamy je do garnka z osoloną wodą, mieszamy dopóki 

nie wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową na sitko aby odsiąkły.

Polewamy masłem lub masłem z bułką tartą lub skwarkami. Możemy również podać

z gulaszem. Ale to już w następnym poście. Smacznego!





 

Brak komentarzy: