Kopytka czy leniwe, zawsze mnie zastanawiało czym się różnią.
Otóż leniwe robimy z serem białym a kopytka bez sera.
I jeszcze jedna uwaga jeżeli robicie kopytka z młodych ziemniaków to koniecznie
dodajcie 20 dkg mąki ziemniaczanej.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 kostka (250 g) sera białego
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
masło, skwarki lub bułka do polania
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, gdy są zimne zmielić
w maszynce do mięsa wraz z serem. Następnie nastawiamy wodę w garnku ok 3l
aby w niej zagotować kopytka. Na stolnicę wykładamy zmieloną masę
dodajemy jajko i mąkę. Całość wyrabiamy rękami aż masa uzyska jednolitą
konsystencję. Ciągle podsypując mąką dzielimy masę na trzy części,
każdą z nich rozwałkowujemy na grubość palca i tniemy nożem na 3 do 5cm kawałki.
Wrzucamy je do garnka z osoloną wodą, mieszamy dopóki
nie wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową na sitko aby odsiąkły.
Polewamy masłem lub masłem z bułką tartą lub skwarkami. Możemy również podać
z gulaszem. Ale to już w następnym poście. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz