Ponieważ pracuję do 16.00 więc obiad staram się przygotować dzień wcześniej,
bo jak wracam to coś na szybko chcę zjeść no przynajmniej zupę.
A jak się ma fajną pracę to można zjeść obiad w pracy...
Dziś ugotowałam ogórkową, ulubioną zupę moich dzieci :)
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 6 ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- śmietana i łyżka mąki do podprawienia
W 4 litrowym garnku nastawiamy wodę, do której wrzucamy kość schabową.
Jarzynki obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę a marchew i pietruszkę ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z ogórkami kiszonymi również
ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować solimy ją łyżką soli i zbieramy szumowiny.
Następnie wrzucamy wszystkie jarzynki oprócz ogórków.
Wrzucamy je dopiero kiedy ziemniaki będą miękkie. W przeciwnym wypadku
kwas by je ścisnął i nie ugotowałyby się.
Potem rozrabiamy śmietanę z mąką tak aby nie było grudek, hartujemy dolewając
wrzącego wywaru z zupy. Energicznie mieszając wlewamy do garnka i sprawdzamy czy
nie zrobiły się grudki, jeśli tak to proponuję je wyłowić małym sitkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz