poniedziałek, 2 września 2013

Ogórkowa


Ponieważ pracuję do 16.00 więc obiad staram się przygotować dzień wcześniej, 

bo jak wracam to coś na szybko chcę zjeść no przynajmniej zupę.

A jak się ma fajną pracę to można zjeść obiad w pracy...

Dziś ugotowałam ogórkową, ulubioną zupę moich dzieci :)


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 ziemniaków
  • 4 ogórki kiszone
  • śmietana i łyżka mąki do podprawienia

W 4 litrowym garnku nastawiamy wodę, do której wrzucamy kość schabową.

Jarzynki obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę a marchew i pietruszkę ścieramy

na tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z ogórkami kiszonymi również

ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować solimy ją łyżką soli i zbieramy szumowiny.

Następnie wrzucamy wszystkie jarzynki oprócz ogórków. 

Wrzucamy je dopiero kiedy ziemniaki będą miękkie. W przeciwnym wypadku

kwas by je ścisnął i nie ugotowałyby się.

Potem rozrabiamy śmietanę z mąką tak aby nie było grudek, hartujemy dolewając

wrzącego wywaru z zupy. Energicznie mieszając wlewamy do garnka i sprawdzamy czy

nie zrobiły się grudki, jeśli tak to proponuję je wyłowić małym sitkiem.



Brak komentarzy: