Witajcie!
Chwilę mnie nie było bo cały zeszły tydzień piekłam placki na ślub córki.
Mam nadzieję, że gościom smakowały. W następnym poście pochwalę się
co piekłam.
Dziś natomiast napiszę jak przygotować sos.
Składniki na 4 osoby:
- 80 dkg mięsa
- 1 średnia cebula
- mąka do opanierowania
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- olej do smażenia
Mięso płuczemy, kroimy w dużą kostkę. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy
w niej pokrojone mięso.
W garnku na sos nastawiamy wodę, solimy 1 łyżeczką soli i wrzucamy przyprawy.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy obtoczone w mące mięso.
Kiedy mięso się smaży obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
Mięso smażymy na złoty kolor a następnie wrzucamy do gotującego się wywaru.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę, jeżeli potrzeba dolewamy oleju.
Ją również podsmażamy na złoty kolor. Wówczas na patelnię wlewamy kilka
chochelek wywaru, jest to konieczne żeby sos nabrał ładnego koloru.
A przy okazji trochę ten sos zagęścimy i wykorzystamy z to co najlepsze.
Teraz pozostaje nam tylko często mieszać żeby sos się nie przypalił.
Gotujemy mięsko około godziny, musicie sami próbować czy jest miękkie
ponieważ każde mięso gotuje się inaczej i trudno tu wyznaczyć czas co do minuty.
Podajemy z ziemniakami lub z kaszą gryczaną i oczywiście z surówką.
U mnie będą pomidory z cebulką i ze śmietaną bo teraz jest na nie sezon.
Trzeba korzystać z sezonowych warzyw z działki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz