poniedziałek, 9 września 2013

Zakwas na barszcz czerwony



Żeby zrobić dobry barszczyk na Święta Bożego Narodzenia niezbędny jest zakwas.

Warto o tym pomyśleć trochę wcześniej, najlepiej ok 4 dni przed świętami.


Zakwas  do barszczu czerwonego najlepszy i najzdrowszy jest ten domowy.

Co nam potrzeba:


  • 3 do 4 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego


Buraki obieramy i kroimy w słupki. Do naczynia około 3 litrowego może być słoik

lub kamieniak, wrzucamy pokrojone buraki obrane ząbki czosnku i skórkę z chleba.


Całość zalewamy przegotowaną ostudzona wodą z czajnika. 

Odstawiamy w ciepłe miejsce, ja stawiam zawsze koło kuchenki, tu się zawsze gotuje

i jest odpowiednia temperatura. Po trzech czy czterech dniach kiedy zacznie się tworzyć

piana to znaczy że zakwas jest gotowy i trzeba go przelać do butelki.


Przecedzamy całą zawartość przez sitko, wlewamy do butelki, zakręcamy i wstawiamy

do lodówki. Tak przygotowanym zakwasem podprawiamy barszczyk. Rewelacja!

Można pić sam zakwas jest zdrowy i pyszny. Polecam!

Brak komentarzy: