Żeby zrobić dobry barszczyk na Święta Bożego Narodzenia niezbędny jest zakwas.
Warto o tym pomyśleć trochę wcześniej, najlepiej ok 4 dni przed świętami.
Zakwas do barszczu czerwonego najlepszy i najzdrowszy jest ten domowy.
Co nam potrzeba:
- 3 do 4 buraków
- 3 ząbki czosnku
- skórka z chleba razowego
Buraki obieramy i kroimy w słupki. Do naczynia około 3 litrowego może być słoik
lub kamieniak, wrzucamy pokrojone buraki obrane ząbki czosnku i skórkę z chleba.
Całość zalewamy przegotowaną ostudzona wodą z czajnika.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, ja stawiam zawsze koło kuchenki, tu się zawsze gotuje
i jest odpowiednia temperatura. Po trzech czy czterech dniach kiedy zacznie się tworzyć
piana to znaczy że zakwas jest gotowy i trzeba go przelać do butelki.
Przecedzamy całą zawartość przez sitko, wlewamy do butelki, zakręcamy i wstawiamy
do lodówki. Tak przygotowanym zakwasem podprawiamy barszczyk. Rewelacja!
Można pić sam zakwas jest zdrowy i pyszny. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz