środa, 4 września 2013

Zakwas na żurek


Żurek to najpyszniejsza z zup, wszyscy na pewno się ze mną zgodzicie  

- oprócz rosołu :)

Żeby zrobić dobry domowy żurek trzeba poświęcić trochę więcej czasu.

Zaczynamy od zrobienia zakwasu: 


Do kamieniaka lub słoika dajemy  3 do 4 łyżek mąki żytniej, 3 do 4 ząbków czosnku,

skórkę z chleba żytniego.


Całość zalewamy przegotowaną wodą, przykrywamy bawełnianą ściereczką

i odstawiamy w ciepłe miejsce np. obok kuchenki na 3 do 4 dni. Potem zakwas

na żurek zlewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki.


Pozostałą w kamieniaku mąkę i czosnek możemy wykorzystać wielokrotnie 

dorzucając za każdym razem skórkę z chleba.

Brak komentarzy: