środa, 4 września 2013
Zakwas na żurek
Żurek to najpyszniejsza z zup, wszyscy na pewno się ze mną zgodzicie
- oprócz rosołu :)
Żeby zrobić dobry domowy żurek trzeba poświęcić trochę więcej czasu.
Zaczynamy od zrobienia zakwasu:
Do kamieniaka lub słoika dajemy 3 do 4 łyżek mąki żytniej, 3 do 4 ząbków czosnku,
skórkę z chleba żytniego.
Całość zalewamy przegotowaną wodą, przykrywamy bawełnianą ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce np. obok kuchenki na 3 do 4 dni. Potem zakwas
na żurek zlewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki.
Pozostałą w kamieniaku mąkę i czosnek możemy wykorzystać wielokrotnie
dorzucając za każdym razem skórkę z chleba.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz