sobota, 21 września 2013

Kapuśniak


Jako, że jestem w klimacie weselnym to stwierdzam: kapuśniak jest na poprawiny najlepszy!

Podam zatem przepis na pyszny, swojski kapuśniak zwany po góralsku kwaśnicą.

Najlepszy kapuśniak jest z kapusty kiszonej a oto co nam potrzeba do jego przygotowania.


Składniki:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej  
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 laska kiełbasy
  • 20 dkg boczku wędzonego lub żeberka
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • mąka do podprawienia

Gotujemy w garnku wywar na żeberkach lub na boczku. Jeśli na boczku to kroimy go

w kostkę jeśli na spodzie jest skóra to ją odkrajamy i wrzucamy w całosci.


Kapustę płuczemy najlepiej dwa razy i odciskamy z nadmiaru wody. 

Kupiona w sklepie kapusta jest bez marchewki dlatego podałam w składnikach

marchewkę wtedy zupa ma ładniejszy kolor.


Ja kiszę kapustę sama i marchewka już w niej jest podobnie jak kminek, który jest też

bardzo ważnym składnikiem. 


Wypłukaną kapustę kroimy na drobniejsze kawałki może być gruba kostka

i wrzucamy do zupy. Marchewkę ścieramy na tarce i również wrzucamy.

Cebulkę kroimy w kostkę, podobnie jak kiełbasę. Wszystkie te składniki podsmażamy

na patelni i dodajemy do zupy. 


Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę solimy odrobiną soli ale gotujemy 

w osobnym garnku żeby nie stwardniały. Dodajemy je do zupy dopiero

gdy kapusta jest ugotowana.


Kapusta gotuje się ok 1,5 godziny i kiedy jest miękka wrzucamy ugotowane

ziemniaki i robimy zasmażkę.


Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy dwie łyżki mąki. Smażymy na złoty kolor,

podlewamy kilkoma chochelkami wywaru często mieszając żeby uzyskać gładką konsystencję.


Kiedy zasmażka się zagęści wlewamy ją do zupy, gotujemy ok 5 min i wyłączamy.

Kapuśniak doprawiamy do smaku Maggą i pieprzem.

Smacznego!







Brak komentarzy: