Jako, że jestem w klimacie weselnym to stwierdzam: kapuśniak jest na poprawiny najlepszy!
Podam zatem przepis na pyszny, swojski kapuśniak zwany po góralsku kwaśnicą.
Najlepszy kapuśniak jest z kapusty kiszonej a oto co nam potrzeba do jego przygotowania.
Składniki:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy
- 20 dkg boczku wędzonego lub żeberka
- 6 ziemniaków
- 1 łyżka soli
- mąka do podprawienia
Gotujemy w garnku wywar na żeberkach lub na boczku. Jeśli na boczku to kroimy go
w kostkę jeśli na spodzie jest skóra to ją odkrajamy i wrzucamy w całosci.
Kapustę płuczemy najlepiej dwa razy i odciskamy z nadmiaru wody.
Kupiona w sklepie kapusta jest bez marchewki dlatego podałam w składnikach
marchewkę wtedy zupa ma ładniejszy kolor.
Ja kiszę kapustę sama i marchewka już w niej jest podobnie jak kminek, który jest też
bardzo ważnym składnikiem.
Wypłukaną kapustę kroimy na drobniejsze kawałki może być gruba kostka
i wrzucamy do zupy. Marchewkę ścieramy na tarce i również wrzucamy.
Cebulkę kroimy w kostkę, podobnie jak kiełbasę. Wszystkie te składniki podsmażamy
na patelni i dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę solimy odrobiną soli ale gotujemy
w osobnym garnku żeby nie stwardniały. Dodajemy je do zupy dopiero
gdy kapusta jest ugotowana.
Kapusta gotuje się ok 1,5 godziny i kiedy jest miękka wrzucamy ugotowane
ziemniaki i robimy zasmażkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy dwie łyżki mąki. Smażymy na złoty kolor,
podlewamy kilkoma chochelkami wywaru często mieszając żeby uzyskać gładką konsystencję.
Kiedy zasmażka się zagęści wlewamy ją do zupy, gotujemy ok 5 min i wyłączamy.
Kapuśniak doprawiamy do smaku Maggą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz