wtorek, 10 września 2013

Pierogi ruskie



Ostatnio cierpię na permanentny brak czasu a obiad sam się nie zrobi,

dlatego to co najbardziej pracochłonne staram się robić w niedzielę.

Zakłócam tym samym plany Romana ale cóż pierogów nie nauczył się robić.


Składniki na farsz:

  • ok 1kg ziemniaków
  • kostka sera białego
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia cebuli

Ziemniaki trzeba obrać i ugotować w osolonej wodzie. 

Kiedy wystygnął mielimy je w maszynce do mięsa razem z serem. 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. 

Wszystko mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze pierożki.



Składniki na ciasto:

  • 80 dkg mąki  
  • 1,5 szklanki ciepłej wody z czajnika
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko 


Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wlewamy wodę oraz pozostałe

składniki. Zagniatamy ciasto aż zrobi się sprężyste i będzie odchodzić

od ręki tzn. nie będzie się do niej lepić. Po przekrojeniu powinny się pojawić 

pęcherzyki powietrza. Ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy 

na ok 0,5 cm podsypujemy mąkę w minimalnej ilości tak aby ciasto nie kleiło

się do wałka i stolnicy. Drugą część przykrywamy miseczką lub zawijamy w 

folię i odstawiamy.


W garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów, obok przygotowujemy

cedzak do ich odsączania i miskę, do której przełożymy gotowe pierożki.


W rozwałkowanym cieście wykrawamy szklanką najlepiej z Nutelli krążki.

Pozostałe ciasto doklejamy do tego pod miseczką.


Brzegi krążków lekko spłaszczamy, palcem na całej szerokości robimy zagłębienie

i wypełniamy je małą łyżeczką farszu. Składamy je na pół i sklejamy mocno brzegi

tak aby nie rozkleiły się w trakcie gotowania.


Kiedy mamy na stolnicy zrobioną partię pierogów, wrzucamy je do wrzątku 

i mieszamy dopóki nie wypłynął na wierzch. Gotujemy jeszcze minutę i wyciągamy

na durszlak. Kiedy osiąknął przekładamy do miski i polewamy masłem żeby się

nie posklejały. Smacznego!






Brak komentarzy: