Ostatnio cierpię na permanentny brak czasu a obiad sam się nie zrobi,
dlatego to co najbardziej pracochłonne staram się robić w niedzielę.
Zakłócam tym samym plany Romana ale cóż pierogów nie nauczył się robić.
Składniki na farsz:
- ok 1kg ziemniaków
- kostka sera białego
- 1 cebula
- olej do podsmażenia cebuli
Ziemniaki trzeba obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy wystygnął mielimy je w maszynce do mięsa razem z serem.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
Wszystko mieszamy łyżką i doprawiamy do smaku pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze pierożki.
Składniki na ciasto:
- 80 dkg mąki
- 1,5 szklanki ciepłej wody z czajnika
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wlewamy wodę oraz pozostałe
składniki. Zagniatamy ciasto aż zrobi się sprężyste i będzie odchodzić
od ręki tzn. nie będzie się do niej lepić. Po przekrojeniu powinny się pojawić
pęcherzyki powietrza. Ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy
na ok 0,5 cm podsypujemy mąkę w minimalnej ilości tak aby ciasto nie kleiło
się do wałka i stolnicy. Drugą część przykrywamy miseczką lub zawijamy w
folię i odstawiamy.
W garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów, obok przygotowujemy
cedzak do ich odsączania i miskę, do której przełożymy gotowe pierożki.
W rozwałkowanym cieście wykrawamy szklanką najlepiej z Nutelli krążki.
Pozostałe ciasto doklejamy do tego pod miseczką.
Brzegi krążków lekko spłaszczamy, palcem na całej szerokości robimy zagłębienie
i wypełniamy je małą łyżeczką farszu. Składamy je na pół i sklejamy mocno brzegi
tak aby nie rozkleiły się w trakcie gotowania.
Kiedy mamy na stolnicy zrobioną partię pierogów, wrzucamy je do wrzątku
i mieszamy dopóki nie wypłynął na wierzch. Gotujemy jeszcze minutę i wyciągamy
na durszlak. Kiedy osiąknął przekładamy do miski i polewamy masłem żeby się
nie posklejały. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz