Takiego smaka miałam na gołąbki i znów wykorzystałam to, że córka ma jeszcze
wakacje haha. Zawsze to ja jej robiłam i pakowałam na studia a tym razem dziecko (20 lat :)
poświęciło się i spędziło w kuchni kilka godzin żeby przygotować obiad dla nas.
Trochę się nauczy przy okazji albo zniechęci...
Ale my za to zrobimy na jej życzenie pasztet z królika, ale to jutro.
Składniki na gołąbki:
- 1 duża kapusta
- 4 saszetki ryżu
- 1 cebula
- 80 dkg karczku
- olej do podsmażenia cebulki
- przecier pomidorowy
- kostka rosołowa
- sól pieprz do smaku
Z kapusty trzeba wykroić głąb, włożyć kapustę do dużego garnka posolić 1 dużą łyżką
soli i gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć przykręcamy gaz i gotujemy aż liście
kapusty będą szklące i lekko przejrzyste. Ściągamy je wtedy po kolei na sitko.
W drugim garnku nastawiamy wodę na ryż, solimy 1/2 łyżeczki soli i w momencie
zagotowania wody wrzucamy saszetki ryżu. Gotujemy 15 min i wyciągamy z wody do
odsączenia.
Mięso mielimy w maszynce do mięsa i smażymy na patelni tylko do momentu kiedy
zmieni kolor z krwistego na brązowy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Łączymy ugotowany ryż z mięsem i z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
wg. uznania.
W ugotowanych liściach kapusty lekko ścinamy środkowy nerw żeby łatwiej
było je zawinąć. Nakładamy na środkową część liścia dużą łyżkę farszu i zawijamy
jak kopertę czyli najpierw boki do środka a potem rolujemy.
Ja piekę je w gęsiarce, której spód wykładam gorszymi liściami a dopiero potem
ciasno układam gołąbki. Wierzch również przykrywam liściem, wkładam do piekarnika
i zapiekam ok 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
W małym garnku gotujemy 1/2 l wody, do której wrzucamy kostkę rosołową. W kubku
półlitrowym rozrabiamy koncentrat pomidorowy i rozrobiony wlewamy do garnka
z rozpuszczoną kostką rosołową. Całość ma się tylko zagotować i sos do gołąbków
gotowy. Po prostu poezja!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz