środa, 25 września 2013

Gołąbki


Takiego smaka miałam na gołąbki i znów wykorzystałam to, że córka ma jeszcze

wakacje haha. Zawsze to ja jej robiłam i pakowałam na studia a tym razem dziecko (20 lat :) 

poświęciło się i spędziło w kuchni kilka godzin żeby przygotować obiad dla nas.

Trochę się nauczy przy okazji albo zniechęci...

Ale my za to zrobimy na jej życzenie pasztet z królika, ale to jutro.


Składniki na gołąbki:

  • 1 duża kapusta
  • 4 saszetki ryżu
  • 1 cebula
  • 80 dkg karczku
  • olej do podsmażenia cebulki
  • przecier pomidorowy
  • kostka rosołowa
  • sól pieprz do smaku

Z kapusty trzeba wykroić głąb, włożyć kapustę do dużego garnka posolić 1 dużą łyżką 

soli i gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć przykręcamy gaz i gotujemy aż liście

kapusty będą szklące i lekko przejrzyste. Ściągamy je wtedy po kolei na sitko.


W drugim garnku nastawiamy wodę na ryż, solimy 1/2 łyżeczki soli i w momencie

zagotowania wody wrzucamy saszetki ryżu. Gotujemy 15 min i wyciągamy z wody do

odsączenia. 
 

Mięso mielimy w maszynce do mięsa i smażymy na patelni tylko do momentu kiedy

zmieni kolor z krwistego na brązowy. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

Łączymy ugotowany ryż z mięsem i z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem 

wg. uznania.


W ugotowanych liściach kapusty lekko ścinamy środkowy nerw żeby łatwiej

było je zawinąć. Nakładamy na środkową część liścia dużą łyżkę farszu i zawijamy

jak kopertę czyli najpierw boki do środka a potem rolujemy.


Ja piekę je w gęsiarce, której spód wykładam gorszymi liściami a dopiero potem

ciasno układam gołąbki. Wierzch również przykrywam liściem, wkładam do piekarnika

i zapiekam ok 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.


W małym garnku gotujemy 1/2 l wody, do której wrzucamy kostkę rosołową. W kubku

półlitrowym rozrabiamy koncentrat pomidorowy i rozrobiony wlewamy do garnka

z rozpuszczoną kostką rosołową. Całość ma się tylko zagotować i sos do gołąbków

gotowy. Po prostu poezja!





 

Brak komentarzy: