niedziela, 11 sierpnia 2013
Sos tzatziki
Wszyscy grillujemy jak Polska długa i szeroka a do wszelkich mięs z grilla
najlepsze są sosy (dipy). Lubię urozmaicone jedzenie więc jeżeli nie grilluję
warzyw to do mięsa zawsze robię ten sos czyli greckie tzatzyki.
Składniki:
4 ogórki najlepiej gruntowe
2 do 4 ząbków czosnku
1 łyżeczka mięty
1 łyżka koperku
400 ml jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy
na 10 minut. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, dodajemy do
startych ogórków. Odciskamy nadmiar wody z ogórków i mieszamy z miętą i koperkiem.
Dodajemy wszystko do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na godzinę do lodówki aby się "przegryzło".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz