niedziela, 11 sierpnia 2013

Sos tzatziki


Wszyscy grillujemy jak Polska długa i szeroka a do wszelkich mięs z grilla

najlepsze są sosy (dipy). Lubię urozmaicone jedzenie więc jeżeli nie grilluję

warzyw to do mięsa zawsze robię ten sos czyli greckie tzatzyki.


Składniki:

4 ogórki najlepiej gruntowe

2 do 4 ząbków czosnku

1 łyżeczka mięty

1 łyżka koperku

400 ml jogurtu greckiego

sól, pieprz do smaku



Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy

na 10 minut. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, dodajemy do

startych ogórków. Odciskamy nadmiar wody z ogórków i mieszamy z miętą i koperkiem. 

Dodajemy wszystko do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy na godzinę do lodówki aby się "przegryzło".

Brak komentarzy: