Sezon na śliwki właśnie się rozpoczął dlatego nie można zmarnować
takiej okazji i dziś robimy knedle ze śliwkami (węgierkami).
Co nam potrzeba?
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- 1/2 kg śliwek
Śliwki trzeba dobrze umyć, usunąć pestki i podzielić na pół a jeżeli są duże
dzielimy na cztery części. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa
i wykładamy na stolnicę. W masie ziemniaczanej robimy zagłębienie, do którego
wbijamy jajko i zaczynamy zagniatać całość podsypując obficie mąką.
Zagniatamy ciasto dość szybko, ponieważ im dłużej leży tym robi się rzadsze.
Z zagniecionego ciasta odkrawamy kawałek i rękami formujemy dość gruby rulon.
Następnie dzielimy go na duże kwadraty, do których zmieści się śliwka.
Palcami lekko rozciągamy brzegi ciasta, nakładamy śliwkę i zamykamy je tworząc kulę.
W garnku nastawiamy wodę, którą do smaku solimy szczyptą soli i słodzimy
1/2 łyżeczki cukru. Gdy woda zagotuje się, wrzucamy przygotowane kule i mieszamy
do momentu wypłynięcia. Po minucie wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak.
Podajemy z sosem z roztopionego masła i cukru lub ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz