wtorek, 20 sierpnia 2013

Knedle ze śliwkami


Sezon na śliwki właśnie się rozpoczął dlatego nie można zmarnować

takiej okazji i dziś robimy knedle ze śliwkami (węgierkami).

Co nam potrzeba? 


Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kg śliwek

Śliwki trzeba dobrze umyć, usunąć pestki i podzielić na pół a jeżeli są duże

dzielimy na cztery części. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa 

i wykładamy na stolnicę. W masie ziemniaczanej robimy zagłębienie, do którego

wbijamy jajko i zaczynamy zagniatać całość podsypując obficie mąką.



   
Zagniatamy ciasto dość szybko, ponieważ im dłużej leży tym robi się rzadsze.

Z zagniecionego ciasta odkrawamy kawałek i rękami formujemy dość gruby rulon.  


Następnie dzielimy go na duże kwadraty, do których zmieści się śliwka.  

Palcami lekko rozciągamy brzegi ciasta, nakładamy śliwkę  i zamykamy je tworząc kulę.


W garnku nastawiamy wodę, którą do smaku solimy szczyptą soli i słodzimy

1/2 łyżeczki cukru. Gdy woda zagotuje się, wrzucamy przygotowane kule i mieszamy

do momentu wypłynięcia. Po minucie wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak. 


Podajemy z sosem z roztopionego masła i cukru lub ze śmietaną.

Brak komentarzy: