środa, 14 sierpnia 2013

Nadziewana cukinia


W sezonie letnim jest tyle warzyw dostępnych na wyciągnięcie ręki.

Rosną w przydomowym ogródku albo leżą na straganie i wręcz krzyczą:

zjedz mnie, zjedz mnie!


A przy tym są tak kolorowe, że od razu przychodzi na myśl "co by tu z nich zrobić"

albo "z czym to zjeść".

Dlatego dziś podam przepis na pyszną cukinię.


Składniki:
  
  • 4 młode cukinie 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 czerwone papryki
  • 300g mielonego mięsa  (np szynki)
  • 1/3 szkl przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek
  • 1/2 szkl startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Najpierw należy umyć i przekroić na pół cukinie. Łyżką wyciągamy ze środka

nasiona. Siekamy drobno cebulę i czosnek, paprykę kroimy w kostkę.


Podsmażamy całość na oliwie, dokładamy zmielone mięso. Gdy się podsmaży

tzn nie będzie krwiste doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając dodajemy przecier

pomidorowy oraz oliwki z tymiankiem. Poddusić całość jeszcze ok 5 min.


Cukinie nadziewamy przygotowanym farszem, wierzch posypujemy startym serem.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 




Brak komentarzy: