W sezonie letnim jest tyle warzyw dostępnych na wyciągnięcie ręki.
Rosną w przydomowym ogródku albo leżą na straganie i wręcz krzyczą:
zjedz mnie, zjedz mnie!
A przy tym są tak kolorowe, że od razu przychodzi na myśl "co by tu z nich zrobić"
albo "z czym to zjeść".
Dlatego dziś podam przepis na pyszną cukinię.
Składniki:
- 4 młode cukinie
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 300g mielonego mięsa (np szynki)
- 1/3 szkl przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek
- 1/2 szkl startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Najpierw należy umyć i przekroić na pół cukinie. Łyżką wyciągamy ze środka
nasiona. Siekamy drobno cebulę i czosnek, paprykę kroimy w kostkę.
Podsmażamy całość na oliwie, dokładamy zmielone mięso. Gdy się podsmaży
tzn nie będzie krwiste doprawiamy solą i pieprzem. Mieszając dodajemy przecier
pomidorowy oraz oliwki z tymiankiem. Poddusić całość jeszcze ok 5 min.
Cukinie nadziewamy przygotowanym farszem, wierzch posypujemy startym serem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz