środa, 7 sierpnia 2013

Barszcz czerwony


Jeśli były krokiety to do nich koniecznie musi być czerwony barszczyk.

Wspaniała zupa ale tylko w wersji czystej, mam na myśli bez śmietany.



  

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

2 marchewki

1 pietruszka

cebula

5 średnich ziemniaków

2 ząbki czosnku 

koncentrat buraczany (najlepiej z Krakusa)

szczypta kwasku  cytrynowego

pieprz i sól do smaku

3,4 grzyby suszone


Jarzynki obieramy, marchewkę, pietruszkę i buraki kroimy w słupki. 

Ziemniaki tradycyjnie w kostkę, czosnek rozgniatamy dłonią oblat

ale wrzucamy dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.



Nastawiamy w 4l garnku wodę z kością schabową. Kiedy się zacznie

gotować solimy 1 łyżką soli i zbieramy szumowiny. Wrzucamy wszystkie 

jarzynki i grzyby, po około 20 minutach sprawdzamy ziemniaki czy są miękkie.


Jeśli tak to wrzucamy czosnek i kwasek (lub wyciśnięty sok z 1/2 cytryny)

dolewamy 2 łyżki koncentratu i odstawiamy. Ja zwykle gotuję dzień wcześniej

bo na drugi dzień jest najlepszy, kiedy przejdzie wszystkimi smakami.

Dopiero wtedy doprawiam pieprzem i magą.



Brak komentarzy: