środa, 7 sierpnia 2013
Barszcz czerwony
Jeśli były krokiety to do nich koniecznie musi być czerwony barszczyk.
Wspaniała zupa ale tylko w wersji czystej, mam na myśli bez śmietany.
Składniki:
4 średniej wielkości buraki
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
5 średnich ziemniaków
2 ząbki czosnku
koncentrat buraczany (najlepiej z Krakusa)
szczypta kwasku cytrynowego
pieprz i sól do smaku
3,4 grzyby suszone
Jarzynki obieramy, marchewkę, pietruszkę i buraki kroimy w słupki.
Ziemniaki tradycyjnie w kostkę, czosnek rozgniatamy dłonią oblat
ale wrzucamy dopiero na 5 minut przed końcem gotowania.
Nastawiamy w 4l garnku wodę z kością schabową. Kiedy się zacznie
gotować solimy 1 łyżką soli i zbieramy szumowiny. Wrzucamy wszystkie
jarzynki i grzyby, po około 20 minutach sprawdzamy ziemniaki czy są miękkie.
Jeśli tak to wrzucamy czosnek i kwasek (lub wyciśnięty sok z 1/2 cytryny)
dolewamy 2 łyżki koncentratu i odstawiamy. Ja zwykle gotuję dzień wcześniej
bo na drugi dzień jest najlepszy, kiedy przejdzie wszystkimi smakami.
Dopiero wtedy doprawiam pieprzem i magą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz