sobota, 28 grudnia 2013

Uszka do świątecznego barszczu


Jak przystało na wigilię trzeba zrobić uszka, których podstawą są suszone grzyby a najlepiej

prawdziwki. Co poza tym? duuużo cirpliwości:)



Składniki na farsz: 


  • 3 podwójne garści grzybów
  • 1 cebula
  • olej


Grzyby namaczamy zalewając je przegotowaną wodą, następnie gotujemy w 3 wodach

przez około 10 minut za każdym razem. Każdą wodę lekko solimy a grzyby wyciągamy 

łyżką cedzakową, nie przelewamy grzybów razem z wodą na durszlak żeby nie dostał się 

do nich piach. Obgotowane grzyby studzimy, odciskamy z nadmiaru wody i mielimy

w maszynce do mięsa dwukrotnie.

Do tak przygotowanej masy grzybowej dodajemy cebulkę, którą wcześniej należy pokroić

w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kiedy farsz mamy gotowy bierzemy się za zrobienie ciasta.


Składniki na ciasto:

  • 80 dkg mąki tortowej
  • 1 jajko 
  • 2 szklanki ciepłej wody z czajnika
  • łyżka masła

Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być ono dobrze wyrobione. A poznajemy

to po tym, że gdy je zagniatamy w cieście pojawią się bąbelki powietrza i nie przywiera do rąk. 

Tak przygotowane ciasto jest gotowe do lepienia. Dzielimy je na pół, jedną połowę chowamy 

pod miskę żeby nam się nie zeschło a drugą rozwałkowujemy na grubość około 0,5mm. 


Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem wzdłuż na paski szerokości 3cm i w poprzek tak żeby 

tworzyły małe prostokąciki. Teraz pozostaje nam tylko nadziewać je tak aby po złożeniu 

na pół powstał na trójkąt. Brzegi bardzo dokładnie sklejamy podobnie robimy z przeciwległymi 

rogami trójkąta, sklejamy je ze sobą tak aby powstało uszko.


Zrobione uszka kładziemy zawsze na blacie lub stolnicy posypanej mąką.

Teraz pozostaje nam już tylko ugotować je w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku,

przełożyć do miski i polać olejem żeby się nie skleiły. 

W tym roku wyszło z takiej porcji 360 uszek.










Brak komentarzy: