Na świąteczny barszcz będziemy przede wszystkim potrzebowali zakwasu z buraków, który
będzie bazą jego wspaniałego smaku. Przepis na zakwas znajdziecie na moim blogu.
Składniki na barszcz:
- 1kg buraków (lepiej wybrać te mniejsze mają lepszy smak)
- 4 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- seler
- garść grzybów suszonych
- czosnek
- 4 łyżki koncentratu buraczanego
- wywar z gotowanych na farsz grzybów
W dużym 4 litrowym garnku nastawiamy wodę. Jarzyny obieramy, myjemy, kroimy wzdłuż
na cztery części i wrzucamy do garnka. Buraki kroimy w plastry a następnie w grube słupki.
Wszystko razem zagotowujemy, zbieramy szumowiny i solimy. Gotujemy na małym gazie, ma
tylko lekko pyrkać aż jarzyny będą miękkie. Na koniec gotowania dodajemy wywar z grzybów
i wcześniej przygotowany zakwas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem można też dodać
maggi ale według mnie zabija ona smak świątecznego barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz