piątek, 27 grudnia 2013

Barszcz czerwony na Boże Narodzenie


Na świąteczny barszcz będziemy przede wszystkim potrzebowali zakwasu z buraków, który 

będzie bazą jego wspaniałego smaku. Przepis na zakwas znajdziecie na moim blogu.



Składniki na barszcz:

  • 1kg buraków (lepiej wybrać te mniejsze mają lepszy smak)
  • 4 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • seler
  • garść grzybów suszonych
  • czosnek 
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • wywar z gotowanych na farsz grzybów

W dużym 4 litrowym garnku nastawiamy wodę. Jarzyny obieramy, myjemy, kroimy wzdłuż

na cztery części i wrzucamy do garnka. Buraki kroimy w plastry a następnie w grube słupki.

Wszystko razem zagotowujemy, zbieramy szumowiny i solimy. Gotujemy na małym gazie, ma 

tylko lekko pyrkać aż jarzyny będą miękkie. Na koniec gotowania dodajemy wywar z grzybów 

i wcześniej przygotowany zakwas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem można też dodać 

maggi ale według mnie zabija ona smak świątecznego barszczu.

Brak komentarzy: