niedziela, 15 grudnia 2013

Smażony boczek z cebulką


Ponieważ śniadanie to podstawa więc dziś coś bardzo niezdrowego ale pysznego.

Już od tygodnia "chodził" za mną smażony boczuś z cebulką, są smaki z dzieciństwa

których się nie zapomina. Właśnie to jest to, nie zapomnę jak mój ojciec smażył boczek

na niedzielne śniadanie. Tego zapachu i smaku nie zapomnę nigdy.





Składniki:

  • 70 dkg boczku surowego 
  • 4 cebule
  • smalec do podsmażenia cebulki
  • sól, pieprz do smaku
Boczek kroimy w paski o grubości około 0,5cm, cebulkę zaś w piórka. Dobrze jest mieć

dwie patelnie i smażyć składniki osobno. Boczek smażymy przez około 40 minut aż będzie

miękki a cebulkę do zeszklenia. Na 5 minut przed końcem smażenia boczku dodajemy

cebulkę i krótko smażymy całość aby mięso przeszło smakiem cebuli.

Całość doprawiamy dopiero przed samym podaniem. Mmmm pychota!

Brak komentarzy: